Je li mu ovo zaista trebalo?! Milanovića dobro uvrijedila usporedba s Trumpom, pa odlučio brutalno izvrijeđati najmoćnijeg čovjeka svijeta!

Globus Posljednje

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uvrijedio se u srijedu na usporedbu svoje retorike s onom američkog predsjednika i kazao da Donald Trump potiče na mržnju te da je upropastio položaj SAD-u svijetu.

– Bez Sjedinjenih Američkih Država ovaj svijet nije isti i to u lošem smislu. Donald Trump to je sve upropastio. Potiče na mržnju, huška i to je to. To nećete čuti od hrvatskog premijera niti ministra vanjskih poslova, ali to se mora reći – rekao je hrvatski predsjednik na berbi grožđa na Plješivici na kojem su učestvovali strani ambasador u Hrvatskoj, a među njima i američki Robert Kohorst kojeg je imenovao Trump.

Milanović je rekao kako “smatra uvredom” novinarsku usporedbu njegovog retoričkog stila s Trumpovim.

– Niti vrijeđam manjine, niti podržavam bijele supremaciste. Što je tu slično – kazao je hrvatski predsjednik.

– Ja znam gdje pripadam i za koje se vrijednosti zalažem, a taj je stil puno sličniji stilu Joea Bidena kojeg sam upoznao i s njim lično razgovara – dodao je Milanović, koji je u noći na srijedu pratio prvu debatu dvojice kandidata na američkim predsjedničkim izborima.

Milanović smatra da Biden kao “najsiromašniji senator” ima “radnički i katolički gard da se postavi na nasilnike svake vrste”.

Hrvatski predsjednik ove je američke izbore prozvao najvažnijim događajem na svijetu u zadnjih dvadeset godina, od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Kazao je i kako je Joe Biden ‘za glavu’ iznad američkog državnog sekretara Mikea Pompea koji u petak stiže u Dubrovnik.

– Američki državni sekretar nema vremena doći u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje da me nije – komentirao je Milanović dolazak američkog šefa diplomatije.

Dometnuo je da SAD pokazuje interes za Hrvatsku “dva dana prije izbora”.

– Neko će reći pazi što pričaš kao hrvatski predsjednik, zamjerit će nam. Ali jedino tako ide – rekao je Milanović.

Ambasadori Švedske, Izraela, SAD-a i Francuske, država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene avione, iskoristili su berbu da bi naglasili prednost svojih letjelica.

Američki ambasador je pritom nosio masku za zaštitu od koronavirusa i značku sa zrakoplovom F-16.

Milanović je ponovio da bi američka ponuda trebala biti prioritet, no ovaj put dodao da je “to pod pretpostavkom da u Americi ostanu vjerni osnovnim vrijednostima te države” koja ipak nije savršena jer je “nastala na radu, kuluku i crnčenju tamnoputih ljudi” i na “rasističkim i segregacionističkim” spomenicima podignutim krajem 19. stoljeća da Afroamerikance posjete da su roblje.

– To su bolesne stvari u Americi i tvrdim da je takva Amerika deset puta lošije mjesto za život od Europe”, smatra Milanović i dodaje kako je SAD “zemlja za bogate”, a oni koji to nisu žive od ‘prvog do prvog’.

(Avaz.ba)

Leave your vote