in , ,

Joe Biden o BiH: Skinite Bosancima embargo sa oružja i zaustavite agresiju Srbije koja vrši genocid

Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni, rekao je tada Biden

Prije nekoliko dana, svijet je gledao prvu debatu Donalda Trumpa i njegovog predsjedničkog protukandidata Joe Bidena. To je, inače, prva od tri debate koje će biti održane prije izbora koji su zakazani za 3.novembar.

U jeku predizborne kampanje ova dva kandidata, na društvenim mrežama je proteklih dana osvanuo zanimljiv snimak na kojem Joe Biden u Kongresu govori o, tada, aktuelnom ratu u našoj zemlji.

– Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: “Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću, govorio je Biden.

Biden se zalegao da se našoj zemlji skine embargo na oružje.

– A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti, dodao je Biden.

Također se obrušio na tadašnju vlast i njenu nespremnost za rješavanje sukoba u našoj zemlji.

– Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid, rekao je Biden tada.

Sudar automobiila i motora na raskrsnici u Doboj Jugu, uviđaj u toku

Dugo niko nije Dodika ponizio kao Jadranka Kosor danas: Ovo je boljelo na molekularnoj razini