in ,

Kako Amerikanci vide stanje u BiH

BiH i SAD, ilustracija
BiH i SAD, ilustracija

Zloglasni Putinovi Noćni vukovi su boravili u Bosni i Hercegovni, a Bosna je grohotom nasmijala, piše danas ugledni američki list The New York Times, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

List je posvetio opširan tekst dolasku bajkerske grupe u BiH koji je najavljen kao svojevrsni pokazatelj rastućeg ruskog utjecaja.

No, NYT navodi da su tetovirani bajkeri koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, zbog hladnog vremena, motore ostavili u Moskvi i došli u manji entitet kombijima.

Vrijeme su uglavnom proveli obilazeći crkve i pijući sa lokalnim usijanim glavama, u manjem bh. etitetu, koji bi htio da bude država – naveo je američki list.

Između ostalog, navode i izjavu Srđana Puhala koji je rekao da „izgledaju patetično, čak i ja sam viši od njih“. Puhalo se slikao sa bajkerima u Banja Luci koju američki list opisuje kao „najentuzijastičniji proruski grad izvan Rusije“. Prenijeli su i izjavu bivšeg zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića koji je rekao da Putinovi bajkeri “nisu baš ambasadori dobre volje”.

Ističu kako predsjednik RS Milorad Dodik, koji je primio predstavnike bajkera, nedavno nabavio puške za policiju, te insistira da ne želi nasilje i da želi da se RS odvoji mirno od Bosne i uključi u EU.

Šanse za to su ravne nuli, možda i zbog toga što RS polaže pravo na teritoriju, kao što je Brčko, koja im ne pripada i zato što ima naviku dota kleveće Bošnjake kao fanatike – piše američki list.

Sabor Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u Denveru

Sabor Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike u Denveru

Mladić iz Sarajeva poginuo u teškom sudaru kod Olova, njegov brat prevezen na KCUS

Mladić iz Sarajeva poginuo u teškom sudaru kod Olova, njegov brat prevezen na KCUS