in ,

Kako Bošnjaci u Americi dočekuju novu Hidžretsku godinu

BECO Portland
BECO Portland

Želimo da vas obavijestimo da je pred nama Nova 1439. hidžretska islamska godina. Povodom toga u nasoj BEKO džamiji i centru ce se odrzati prigodni programi i to:

SRIJEDA, 20. Septembar sa Akšama u 7:13PM Noć Kur’ana, Zikra i Ibadeta. Dodjite da zajedno dočekamo našu novu godinu.

SUBOTA, 23. Septembar u 5:30PM mevludski program i druženje, saopšteno je iz Organizacije BECO Portland.

”Draga braćo i sestre, hidžra, seoba, Muhammeda Alejhisselam i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu oraganizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život.

Sretna…

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom Alejhisselam zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Allah Plemeniti u Kur’anu svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje lijepe džennetske nagrade.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera radijallahu a’nhu, računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom dogadjaju. Svima vama draga braćo i sestre Bošnjaci i vašim najmilijim srdačno čestitamo nastupajuću Novu hidžretsku godinu uz molbu Uzvišenom Gospodaru da nas obraduje Svojim Oprostom, Milošću i Uputom. Amin”, saopšteno je iz Portlanda.

Ahmed Husagić

Bosanci u Austriji, podržite našeg Ahmeda Husagića, ovo je prilika koju ne smijemo propustiti!

Kakva je zapravo pozadina iza sestara Bektić i njihovih konja?

Kakva je zapravo pozadina iza sestara Bektić i njihovih konja?