in ,

Kako je zabačeno mjesto u Bosni postalo četvrti grad po standardu u Jugoslaviji?

Nestvarni životni standard sedamdesetih godina prošlog vijeka

Postoji ta nevjerovatna priča o Bugojnu, gradiću u srednjoj Bosni, omiljenom nekadašnjem odmaralištu Josipa Broza Tita, koji je tu izgradio čak i tajni bunker u slučaju sukoba. Ustvari, imao je u ovom gradu i veleljepnu vilu, jednu od mnogobrojnih diljem ondašnje države, ali zasigurno jednu od raskošnijih i glamuroznijih među njima, a tek kasnije se otkrilo šta se nalazilo duboko u njenim podrumima.

O raskošnoj vili svjedoče rijetke sačuvane fotografije iz toga doba… Imala je tri sprata, unutrašnji lift, balkone na svim sobama odakle se, preko šume, pružao pogled na grad, a u arhivama je ostalo zapisano kako je Tito volio jutro provoditi na balkonu uz kafu i Oslobođenje.

Dugogodišnji predsjednik bivše države volio se u njoj odmarati nakon lovačkih podviga u tada divljači bogatim šumama toga kraja, te primati brojne zvaničnike, umjetnike, sportiste… A od svega toga ostala je samo ruina, koja iz godine u godinu postaje sve gora. Da je bilo (političke) volje i menadžerskih vizija tamošnje vlasti, umjesto oronule betonske konstrukcije moglo bi na ovom mjestu stajati muzejsko zdanje i turistički detalj u postratnom Bugojnu – kao uspomena na nekadašnja vremena.

O tome kako je Sadam Husein gradio svoje bunkere po uzoru na Titove, lovu na medvjede i nestvarnom životnom standardu koji se sedamdesetih godina prošlog vijeka razvio u ovom bosanskom gradiću, pogledajte u jednom od sačuvanih video dokumenata…

Genijalni Nedim Sladić prognozira: Stiže velika promjena vremena!

Urnebesni Zoran Kesić ismijavao dešavanja u BiH: “Kako ste pobogu uopšte dozvolili da vam se desi Milorad Dodik?”