in

Kim Jong Un se izvinio zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un izvinio se u petak zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika blizu sporne pomorske granice između dvije zemlje, javljeno je juče iz predsjedništva Južne Koreje.

Vrlo je neuobičajeno za sjevernokorejskog vođu da se izvini Južnoj Koreji po bilo kom pitanju, navodi agencija AP.

Očekuje se da će njegovo izvinjenje ublažiti osjećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji i rastuće kritike južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina oko smrti zvaničnika ove nedjelje.

“Drugu Kim Jong Unu je jako žao što je razočarao predsjednika Moon Jae-ina, i južnokorejske građane zbog toga što se dogodio neočekivan, nesretan incident”, u vrijeme kada se Južna Koreja bori sa pandemijom koronavirusa, navedeno je u poruci iz Sjeverne Koreje, prenijeto je iz južnokorejskog predsjedništva.

Južna Koreja juče je optužila svog sjevernog susjeda da je pucala i ubila jednog od njenih zvaničnika koji je, kako izgleda, pokušao da prebjegne i da je spalila njegovo tijelo pošto je on nađen na plovećem predmetu u sjevernokorejskim vodama ranije ove nedjelje.

Južnokorejski zvaničnici osudili su Sjevernu Koreju za gnusni čin i tražili da se kazne odgovorni.

Prema sjevernokorejskoj poruci, vojnici te zemlje prvo su pucali ćorcima kada čovjek nije objasnio zašto se tu nalazi, umjesto da kaže da je iz Južne Koreje.

On je onda izgledao kao da se sprema da pobjegne, i sjevernokorejski vojnici su ispalili više “pravih” metaka.

Kada su se vojnici približili plutajućem predmetu na kome je čovjek bio, samo su vidjeli puno krvi a njega nije bilo. Vojnici su zaključili da je mrtav i zapalili su to plovilo u skladu sa propisima oko koronavirusa. Visoki južnokorejski vojni zvaničnik rekao je u srijedu poslanicima da je Sjeverna Koreja pucala u tog Južnokorejca u skladu sa pojačanim propisima oko koronavirusa, koje uključuju neselektivno pucanje na svakog ko se ilegalno priblližava njenim granicama.

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk rekao je da se vjeruje da je taj južnokorejski zvaničnik pokušao da prebjegne jer je ostavio cipele na brodu, a imao je oko sebe pojas za spašavanje i prešao na neki plovni predmet kada je pronađen u sjevernokorejskim vodama.

Nestali dječak pronađen živ i zdrav

Prvi ovogodišnji snijeg pao u BiH, pogledajte kako izgledaju vrhovi naših planina!