in ,

Kineski novinar koji je nestao prije dva mjeseca se sada pojavio: Nakon hapšenja promijenio ton

Li Zehua, kineski novinar koji je nestao prije gotovo dva mjeseca objavio je video na YouTubeu gdje se zahvalio kineskoj policiji nakon što je uhapšen u Wuhanu 26. februara.

Zehua je nekoliko dana prije otišao u Wuhan gdje je istraživao navode o tome da lokalni mediji smiju objavljivati samo lijepe vijesti o koronavirusu. 26. februara mu je policija u automobilu do njega rekla da se zaustavi, no Zehua je ubrzao i nastavio voziti 30 kilometara prije nego što je stigao do stana u zgradi. Dio bijega je snimao kao i sebe nakon što je stigao u lokaciju, a video je objavio na YouTubeu pod nazivom “SOS”.

Policija je nakon toga kucala od vrata do vrata, kucala je i na njegova, no Zehua ih je ignorisao. Ipak, policajci su se vratili nakon tri sata i odveli ga u stanicu gdje su mu uzeli otiske, uzorak krvi i odveli ga u sobu za ispitivanje. Uhapšen je zbog dojava da je uznemiravao javni red i mir, no Zehua tvrdi kako neće vršiti kazneni postupak protiv njega.

Zehua je sada u novom videu objasnio kako je nakon toga morao provesti 2 sedmice u karanteni jer se nalazio u osjetljivom području u Wuhanu te je pohvalio kinesku policiju na tretmanu.

“Tokom cijelog procesa policija se ponašala civilizovano i osigurali su mi vrijeme za odmor kao i hranu. Jako su se dobro brinuli o meni. Hvala svim ljudima koji su izrazili zabrinutost za mene, Bog blagoslovio Kinu, nadam se da će se svijet ujediniti tokom ove pandemije”, rekao je.

Kristijan Golubović nakon susreta sa Stanijom u emisiji: Ona je smrtno zaljubljena u mene!

Dvadesetšestogodišnji mladić iz Srebrenice pokušao zapaliti kuću i sebe