in ,

Klizišta nose sve pred sobom: Pogledajte strahotu na autoputu, stvorene kilometarske kolone!

Zbog obilnijih padavina i poplavljenog kolovoza obustavljen je saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj-Zenica.

Uslijed obilne kiše danas je u poslijepodnevnim satima došlo do odrona kamenja i drugih nanosa na autoputu A1 Koridora 5C u blizini tunela 1. mart kod Zenice zbog čega je odvijanje saobraćaja bilo prekinuto.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su izjavili da se na autoputu nalaze kolona vozila duga više od deset kilometara te da su odroni zabilježeni ispred i nakon tunela “1. mart”.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kazali su kako su informisani o kratkotrajnom prekidu saobraćaja dok na mjesto nezgode nisu izašli pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine koje regulišu saobraćaj.

Prema riječima vozača, podvožnjak za isključenje prema naplatnim kućicama Lašva i isključenju za Travnik u potpunosti je poplavljen te nije moguće izaći s autoputa A1 na toj lokaciji, a na mjesto nesreće upućena je mehanizacija koja radi na otklanjaju materijala s ceste i prohodnosti saobraćajnice.

Pogledajte jedan od snimaka sa pomenute dionice.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qzUGWee7YMs]

Na magistralnom putu M-18 Simin Han-Priboj, kod mjesta Seljublje obustavljen je saobraćaj zbog aktivnog klizišta.

Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina, upozorava se na vlažan kolovoz, kao i na učestale odrone. Preporučuje se opreznija vožnja i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog održavanja 46. internacionalne turističke Una regate (25.-28.07.), u vremenu od 17 do 24 sata, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-5 prolaz kroz centar Bihaća i preusmjerava na alternativne pravce.

Na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, na dionici Dubovsko-Ripač (na dionici od uključenja sa regioalneog puta R-408 od naselja Orašac/Ćukovi do isključenja Ripač/Račić) održava se 10. Biciklistički rekreativno-turistički kamp-maraton „Stazama Bosanskih kraljeva 2018“, Za vrijeme održavanja ove biciklističke utrke vozila će saobraćati usporeno, u smijeru kretanja učesnika utrke.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Tarčin zbog aktuelnih radova izmjenjen je režim saobraćaja na lokalitetima: tunel Igman, tunel Grab, Treševine, Ban Brdo i vijadukt Bojnik.

U toku su radovi na redovnom održavanju na magistralnom putu M-18 Semizovac-Srednje, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično, jednom trakom. Radovi se izvode i na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula) gdje se saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju ovim izmjenama u režimu odvijanja saobraćaja i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška, pojačan je promet vozila na ulazu u BiH, a na GP Ivanica na izlazu iz BiH, odnosno ulazu u Hrvatsku. Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 do 40 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Jednogodišnji dječak Arslan Kulačić ispraćen na vječni počinak

Djevojka poginula na motociklu, osoba koja ju je vozila napravila kobnu grešku