in , ,

KLUPKO SE ODMOTAVA Šta donosi “prisilni” savez Komšića i Lagumdžije: Razbijanje glasačkog tijela ili nova građanska snaga?!

Politička i društvena scena BiH danas će dobiti novi subjekt koji se zove Socijaldemokratski pokret. Sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta održat će se u atriju Hotela Evropa u Sarajevu.

Iako osnivači navedenog pokreta tvrde da se ne radi o novoj stranci, već nevladinoj organizaciji koju će činiti ljudi lijeve političke orijentacije, uzmu li se u obzir imena koja su na spisku inicijativnog odbora, jasno je uočljivo da je na sceni pokušaj formiranja neke nove političke snage bosanskohercegovačke ljevice.
Miro Lazović (SDP) je ranije potvrdio da postoji želja jednog broja ljudi, zabrinutih za ideju socijaldemokratije, da se jača ideja integrisanja.

No, prema saznanjima do kojih je došao Klix.ba, “alfa i omega” Socijaldemokratskog pokreta, bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, osnivanje navedenog pokreta dogovorio je i s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Nekada “zaraćene strane”, nakon istupanja Komšića iz SDP-a za vrijeme vladavine Lagumdžije, odlučile su, naime, zakopati ratne sjekire te se pomiriti, o čemu svjedoče njihovi učestali susreti u posljednje vrijeme.

Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta, naime, sastavljen je od 30 dobro poznatih imena s bh. političke scene. Na listi su, pored Lagumdžije, Ivo Komšić, Željko Komšić, Miro Lazović, Reuf Bajrović, Emir Suljagić, Dennis Gratz i drugi.
Nakon vijesti koja je 30. aprila u medijima poprilično odjeknula pristizale su informacije, ali i reakcije u vezi s tim da je navedeni pokret formiran radi razbijanja aktuelnog Bh. Bloka čije su okosnice SDP s Nerminom Nikšićem na čelu i Naša stranka čiji je predsjednik Predrag Kojović.

Ponajviše zbog činjenice da je treći čimbenik ovog bloka – DF sa Željkom Komišićem na čelu odlučio, protivno odluci Bh. bloka, koalirati sa SDA. Time se DF, kako su naveli Nikšić i Kojović, sam isključio iz Bh. bloka.

Treba navesti i da, kada je riječ o Lagumdžiji, već duže kruže informacije o njegovim učestalim susretima s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a zbog čega je on pretrpio i kritike na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.

To je i dalo povoda političkim analitičarima poput Slave Kukića da javno izjave da iza ovog pokreta de facto stoji SDA.

Treba još naglasiti da su određene osobe koje su se našle na spisku Inicijativnog odbora Socijaldemokrata, kao što su Igor Kamočaji ili Lidija Korać, javno izjavile da su njihova imena iskorištena, a da ih niko prije toga nije kontaktirao – piše Klix.
U međuvremenu, u Sarajevu je završena konstituirajuća sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, koji je na kraju jednoglasno preimenovan u Pokret socijalne pravde i demokratije.

Predsjedavajući Inicijativnog odbora Ivo Komšić je raspravu ocijenio veoma konstruktivnom, a vođena je oko samog imena, jer je Pokret, kako je kazao, šira platforma za okupljanje svih progresivnih lijevih snaga u BiH.

Predsjedništvo Pokreta trebalo bi imati 25 članova. To će se dopuniti na samoj skupštini, početkom juna, ili kad se budu osnivale regionalne organizacije Pokreta – istakao je Komšić.

Pojasnio je da su htjeli da ideja pokreta bude vrlo čvrsta i jasna.
Promijenili smo ovaj radni naslov koji je ponuđen, uz nekoliko prijedloga koje smo imali i obrazloženja koja su data. Pokret smo nazvali Pokret socijalne pravde i demokratije i to će biti radni naslov sve do skupštine. Skraćenica je SPD – izjavio je Komšić i dodao da ovaj pokret nije politička organizacija.

Na upit da li je ovo ujedinjenje socijaldemokratije, Komšić je rekao da jeste, uz pojašnjenje da je potrebno objedinjenje ljevice u BiH zbog dominacije „nacionalističkih stranaka“.

Veliki udarac za građane BiH, užasne vijesti iz Zavoda za zapošljavanje: Neće uplaćivati doprinose za osobe koje traže posao!

Ostvaruje se ono čega smo se pribojavali: FUCZ izdao upozorenje zbog poplava! Evo kako se treba ponašati ako dođe do najgoreg…