in ,

Ko je nasljednik Semira Efendića: Najviše šansi ima čovjek kojeg su se u SDA javno odrekli
Kako se uveliko priča o Semiru Efendiću sadašnjem načelniku općine Novi Grad kao sve izvjesnijem novom premijeru Kantona Sarajevo, tako se unutar općinske organizacije SDA Novi Grad, a i samog članstva stranke traži njegov najbolji nasljednik.

U najužem rukovodstvu Stranke Demokratske Akcije Novi Grad priča se svodi na četiri potencijalna kandidata koja bi mogla naslijediti Efendića na sadašnjoj poziciji.

Radi se o sljedećim kadrovima SDA Novi Grad: Nezir Hadžić, Edina Gabela, Hajrudin Hrvačić i Kenan Bukva. Pored ovih imena o kojim razmišlja općinska organizacija pojavljuje se i ime Adnana Efendića izopćenog člana SDA Novi Grad.

Ako malo bolje uradimo analizu navedenih imena, lako se da zaključiti ko je nasljednik načelnika Efendića.
Nezir Hadžić, bivši direktor KJKP Vodovod i kanalizacije i sin heroja Safeta Hadžića, trenutno je zaposlen na poziciji savjetnika općinskog načelnika Efendića. Obzirom da je neslavno okončao direktorovanje u KJKP ViK, gdje je etiketiran (najviše zahvaljujući tadašnjem premijeru Konakoviću) kao nesposoban za vođenje firme, te i u narodu izgubio kredibilitet, teško je očekivati da će se SDA upustiti u neizvjesnost vanrednih izbora za poziciju načelnika sa ovakvim kandidatom.

Edina Gabela, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad i dopredsjedavajuća u Gradskom vijeću Sarajevo, iako dugogodišnji kadar SDA Novi Grad, ipak nije kadar koji je drag kako načelniku Efendiću tako i predsjedniku Ćesiru. Potvrdu navedenog daje i činjenica da gospođi Gabeli 2016. godine nije povjeren drugi mandat predsjedavajuće Općinskog vijeća niti šefa kluba SDA u općinskom vijeću.

Hajrudin Hrvačić, podpredsjednik općinske organizacije SDA Novi Grad, dugogodišnji odan kadar i bliski saradnik Semira Efendića i Huse Ćesira. Zaposlen je u Pošti na Dolac Malti na rukovodećoj poziciji. Iako ima povjerenje Ćesira i Efendića, teško je očekivati da će napustiti blagodati Pošte i upustiti se u neizvjesnost vanrednih izbora.
Adnan Efendić, dugogodišnji sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša FBiH, na proteklim izborima osvojio je mandat za federalni parlament sa skoro 10 000 osvojenih glasova. Specifičnost za Adnana Efendića je u tome što mu je OO SDA Novi Grad u toku kampanje javno uskratila podršku i pozvala članstvo da ne glasaju niti lobiraju za Efendić Adnana.

I pored svih opstrukcija Adnan Efendić je samo na području Novog Grada osvojio preko 5000 glasova što je pokazatelj da se članstvo stranke, a i veći broj članova Izvršnog odbora SDA Novi Grad oglušio o odluku da se Adnanu ne pruži podrška. Adnanova snaga i mogućnost njegove kandidature za načelnika općine Novi Grad Sarajevo manifestuje se u ogromnoj podršci vrha stranke, kako predsjednika KO SDA Asima Sarajlića tako i samog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića. Velika je vjerovatnoća da će Adnan Efendić biti kandidat ispred SDA za poziviju načelnika općine Novi Grad ako se u kandidaturu umiješa vrh stranke, u suprotnom neće imati podršku općinske organizacije.

Kenan Bukva, sekretar SDA Novi Grad i pomoćnik načelnika Efendića, najozbiljniji je kadar za kandidaturu za načelnika općine Novi Grad. Iako je relativno kratko u SDA, veoma brzo je uspio steći povjerenje i Efendića i Ćesira, a svoju odanost najbolje je iskazao na proteklim izborima, tako da bi mu kandidatura bila nagrada za sve učinjeno u proteklom periodu.
Jedino ostaje upitno da li će steći povjerenje i hercegovačkog lobija, odnosno da li će oni naći interes u njegovoj kandidaturi ili će pak forsirati nekog od svojih zemljaka, kao npr. jednog od Delalića, Sabahudina ili Tajiba.

Pjanić će večeras u sjenu baciti Ronalda i sve druge igrače na terenu, a za to ima jako dobar razlog

Sin zločinca Ratka Mladića otkrio do sada nepoznate detalje koji su uzdrmali Balkan