in

Znate li ko je tinejdžer optužen za ubistva tokom protesta u Americi?

Nakon što je policija u Kenoshi u Vinsconsinu u nedjelju 23. augusta upucala crnog muškarca u leđa čak sedam puta, ljutiti demonstranti izašli su na ulice buneći se protiv policijskog nasilja, piše BBC.

Treće večeri protesta, 17-godišnji mladić zapucao je na demonstrante iz poluautomatske puške te ubio dvojicu i teško povrijedio trećeg demonstranta.

U srijedu je uhapšen u kući svoje majke u Antiochu u Illinoisu te optužen za teško ubistvo.

Snimke koje su se kasnije pojavile, upućuju na to da je tinejdžer satima patrolirao ulicama prije nego je zapucao na demonstrante. Novinarima je rekao da je ‘njegov posao’ da čuva zgrade te čak ponudi i medicinsku pomoć demonstrante.

Evo što se dosad zna o maloljetnom ubici, njegovim posjetama skupovima Donalda Trumpa i članstvu u Facebook grupi prijavljenoj za poticanje na nasilje.

Ko je on?

Na vidjelo izlazi sve više detalja o Kyleu Rittenhouseu, a profili na društvenim mrežama otkrivaju njegovu dugogodišnju fascinaciju policijom.

Profilna fotografija opremljena je logom i natpisom ‘Blue Lives Matter’ što je znak podržavanja pokreta koji se zalaže za zaštitu ‘plavih’, tj. policijskih života, a čiji su članovi već mnogo puta bili u sukobu s članovima ‘Black Lives Matter’ pokreta.

Nekoliko njegovih objava, posveta su policajcima poginulima na dužnosti, no također nerijetko je objavljivao i slike sebe u policijskoj uniformi. Inače, on je bivši pripadnik lokalnog programa policijskih kadeta, potvrdili su iz policije Grayslakea.

Druga njegova strast su puške te na mnogim slikama pozira s oružjem, vježba pucanje te rastavljanje i sastavljanje pušaka. Valja naglasiti da po federalnom zakonu, ali i po zakonima država Illinois i Vinsconsin, niko mlađi od 18 godina ne smije posjedovati oružje.

U izjavi novinaru koji je izvještavao s prosvjeda, Kyle Rittenhouse zvuči poput policajca i koristi se policijskom terminologijom dok objašnjava zašto je naoružan.

– Dio mog posla je da zaštitim ljude. Ako je neko povrijeđen, ja trčim u susret opasnosti, kaže Kyle.

Nešto kasnije, pojavio se video u kojem Rittenhouse, kako se čini, puca čovjeku u glavu. Nakon toga, progoni ga skupina ljudi prije nego što padne na tlo i puca po njima.

Dok se približava policijskom autu s uzdignutim rukama, neko od očevidaca viče: ‘Ovaj ih je upravo upucao!’. No baš u tom trenutku, stižu vozila da pomognu povrijeđenima.

Policija je Riitenhousa napokon uhapsila u Antiochu u Ilinoisu, nekih 25 kilometara od Kenosh.

Ko su žrtve?

26-godišnjak iz Silver Lakea i 36-godišnjak iz Kenoshe su ubijeni, dok je drugi 26-godišnjak povrijeđen, no predviđa se da će se oporaviti.

Demonstranti su bili bijesni zbog još jednog slučaja policijske brutalnosti kad je 29-godišnjeg Jacoba Blakea policija upucala čak sedam puta u leđa. U Blakea je pucao policajac Rusten Sheskey dok je s djecom ulazio u automobil. Blake nije poginuo, ali je teško povrijeđen i ljekari kažu da će biti pravo čudo ako bude mogao ponovno hodati.

Ograničene policijske snage u Kenoshi dovele su do toga da pojedinci uzmu stvar u svoje ruke i pokušaju smiriti demonstrante, kazao je glasnogovornik Udruženje policajaca Visconsina.

Snimke od utorka, prikazuju mnoge naoružane civile koji marširaju ulicama obučeni u maskirne uniforme.

Kakve su ubicine veze s Donaldom Trumpom?

Objave Kylea Rittenhousea na društvenim mrežama upućuju na to da je podržavatelj Donalda Trumpa.

U jednom videu može ga se vidjeti kako sjedi u prvom redu na jednom Trumpovom skupu i plješće. Video s tog događaja, objavio je i na Tik Toku. I na Instagramu je u odjeljku ‘bio’ napisao: Trump 2020.

Trumpova glasnogovornica je portalu BuzzFeed kasnije kazala kako ‘tinejdžer nije ni na koji način povezan s Trumpovom kampanjom’.

‘Predsjednik Trump je u više navrata osudio sve oblike nasilje i vjeruje da moramo zaštititi sve Amerikance od haosa i bezakonja. U potpunosti podržavamo naše snage reda zbog njihove angažovanosti u ovom slučaju.’

Kakve su njegove veze s militantnim Facebook grupama?

Prije protesta, Facebook grupa ‘Kenosha Guard’ pozvala je svoje članove ‘na oružje’.

Članovi grupe u više su navrata razgovarali o oružju i o načinima kako oštetiti automobile demonstranata. Nekoliko članova grupe upozorilo je ostale da je ovo poziv na nasilje, no rečeno im je da nisu povrijedili pravila platforme.

Nakon pucnjave u utorak navečer, objave su ipak uklonjene s te društvene mreže.

‘U ovom trenutku, nemamo dokaza da je ubojica bio član ‘Kenosha Guard’ grupe, niti da je bio pozvan na događaj koji je grupa organizovala’, kazali su iz Facebooka portalu Verve.

Kakva je reakcija?

Više od 200 FBI-evih agenata poslano je u Kenoshu kako bi pokušali u tom gradu ponovo uvesti red, a iz Bijele Kuće su poručili da je spremno i 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

Desno orijentisani voditelj Fox Newsa, Tucker Carlson, izazvao je sablazan kad je u svojoj emisiji, kako se činilo, pokušao opravdati Riitenhousov čin.

– Zašto smo šokirani kad 17-godišnjaci s puškama pokušaju uvesti red ako to niko drugi neće napraviti?, rekao je u svojoj emisiji.

Dodao je i da je Kenosha potonula u haos zato što su je vlasti napustile. Ove njegove riječi, naišle su na osudu na društvenim mrežama.

– Nevinog crnog muškarca ubila je policija, a Tucker Carlson ga naziva nasilnikom. Kriv bijeli tip ubije dvoje ljudi, a Tucker Carlson ga naziva domoljubom, objavio je na Twitteru CNN-ov komentator Keith Boykins.

U međuvremenu, pojavila su se nagađanja da su neki demonstranti imali Molotovljeve koktele, no to je kasnije opovrgnuto. Također, neki su kazali i da je u videu vidljivo da je Rittenhouse zapucao u samoodbrani, no na drugim se snimkama vidi da je demonstrant prema ubici bacio tek običnu vreću.

Baka je sjekla lubenicu, pa postala popularna preko noći!

S mosta starog 503 godine nestala kamena ploča teška 1,5 tonu