in , ,

KO JE VEĆI LJEVAK? Nikšić spustio Komšiću: Kako li je statirati u kukuruzu…

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, odgovorio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ na optužbe lidera DF-a Željka Komšića da u koaliciji “četvorke” Elmedin Konaković vodi glavnu riječ.

– Ne obazirem se na optužbe DF-a, jer odmah nakon tih optužbi dolaze ponude iz krugova DF-a kojima se nude za partnere u novoj kantonalnoj vladi. Kada vam DF postavlja pitanja o principima, to vam je kao da miš propitkuje mačku o širenju kuge – kazao je Nikšić.

– Ja znam da im nije lako. Svjesni su oni kako, da smo to htjeli, mi bismo mogli biti na njihovom mjestu. Mi smo odbili, a oni su pristali biti blijedi priljepak, jer kako drugačije nazvati one koji ne mogu ni prisustvovati sastanku na kojem Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovaraju politiku dalje podjele BiH – dodao je Nikšić, dodavši da su u DF-u pristali da u njihovo ime Bakir Izetbegović vodi politiku, da pregovara s Čovićem i Plenkovićem, dogovara s Dodikom, “jer je to vizija društvenog poretka Bosne i Hercegovine u kojem navodno vladaju Čović, Dodik i Izetbegović kao neprikosnovene poglavice.”

Nikšić kaže da za svoje “statiranje u kukuruzu” DF dobije poneku mrvicu vlasti u nekoj upravi javnog preduzeća, agenciji, koje, onda, uredno prepuste na upravljanje onima koji iz sjene upravljaju tom strankom.

Podsjećamo, Nikšić je reagirao na jučerašnje saopćenje u kojem je Demokratska fronta Željka Komšića navela kako smatra da je svojevrsno poniženje činjenica da je stranka Elmedina Konakovića (NiP) svojim partnerima SDP-u i NS-u uspjela da nametne etničku viziju uređenja države Bosne i Hercegovine te ih uspjela odvratiti od zalaganja za građansku državu na principu jedan čovjek, jedan glas.

– Ni sedam dana nakon što je lider takozvane četvorke Konaković iznio njihov zvaničan stav o tome da se ne smije osporavati takozvana konstitutivnost naroda, a na to upućuju presude Evropskog suda za ljudska prava, niko od zvaničnika dvaju spomenutih, i sada samo u formalnom smislu, građanskih stranaka, nije se ni usudio iznijeti svoje neslaganje s Konakovićevom etnonacionalističkom vizijom budućeg uređenja BiH – navedeno je u saopćenju DF-a.

Demokratska fronta smatra da je to, sa stanovišta političkog zastupanja građanske ideje,ne samo potpuna sramota nego i neviđen kukavičluk.

– Brojni građanski intelektualci koji se zalažu za građansku Bosnu i Hercegovinu, s nevjericom posmatraju politički diktat i ideološko nasilje koje NiP vrši nad ove dvije nekada građanske stranke, navedeno je u žustro intoniranom saopćenju DF-a.

Prvi osuđenici u državni zatvor ulaze početkom novembra: Ko će biti stanari bh. Alcatraza

DODIK GA PREVARIO Ostade Kusturica praznih rukava…