in ,

Koalicija “Pod lupom” se oglasila o problemima tokom glasanja u Doboju i Banja Luci

Saopćenje za javnost

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Za 98 % posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Problem u pristupu biračkim mjestima posmatrači su imali na 45 biračka mjesta, od čega na većini BM u Doboju, a koja situacija se još uvijek rješava sa GIK Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjoj Luci.

Pozitivno je riješeno 17 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora.

U 86 % slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 06:00 h.

Na 96 % biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, a na 25 biračka mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK-a.

Zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana BO, a što je obaveza.

Na 7 % biračkih mjesta je nedostajalo nešto od sljedećeg izbornog materijala, dok na 2 % biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

130 glasačkih listića je nedostajalo na jednom BM u Banjoj Luci. Po prijavi kritične situacije, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni. Na 98, 8 % biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 84 % biračkih mjesta otvoreno je u 7:00 h, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini, prenosi BUKA.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je za Lokalne izbore 2020. godine zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača/ica. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

Milorad Dodik opasno provocira Bošnjake: “Mi smo u permanentnom sukobu, čak i onda kada je postojao prividan mir. Ne bi se desio rat da je drugačije”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović tvrdi: “Blokirat ćemo sva mjesta u Banja Luci ako posmatrači ne uđu na birališta”