in

KONAČNO SJAJNA ODLUKA VLASTI U BH. KOMŠILUKU Zakonom je zabranjeno korištenje petardi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su od danas petarde zabranjene zakonom

U Hrvatskoj su od danas petarde zabranjene zakonom, a iz Udruženja “Prijatelji životinja” pozvali su građane da preostale količine predaju policiji ili vrate u prodavnice gdje su ih kupili.

Od danas je stupila na snagu zakonska zabrana prodaje i upotrebe petardi i redenika kategorija “F2” i “F3”.

Iz Udruženja navode da slab odziv apelima da se ne bacaju petarde, posebno ako se ima u vidu i uznemirenost stanovništva zbog nedavnog zemljotresa, pokazuje još jedan razlog zašto je zakonska zabrana bitna i zašto je jedini efikasan i neophodan način za zaštitu građana i životinja.

“Prijatelji životinja” ističu da je ovaj dan značajan za Hrvatsku, za sve njene građane, kao i za sve životinje i vjeruju da je ovo samo prvi značajan korak da se Zakon o eksplozivnim materijama u potpunosti ispravi u smjeru potpunog ograničenja upotrebe pirotehnike.

VEZANI TEKST: Uginule stotine ptica nakon novogodišnjeg slavlja, razlog je užasan!

Da je pirotehnika opasna kada se nađe u rukama građana, navode iz Udruženja, pokazuju i nove brojne povrede djece, odraslih i životinja.

Drugi januar 2021. tako ulazi u histzoriju kao datum kada je stupila na snagu zakonska zabrana petardi za koju su se proteklih osam godina zalagali prijatelji životinja, mnoge druge udruge, institucije, mediji, stručnjaci, veterinari, liječnici, pedijatri, ministarstva i većinska javnost. Ova godina je već samim time počela pozitivno i prijatelji životinja vjeruju da će mnogi s manje straha i većom sigurnosti dočekati njen kraj.

Uginule stotine ptica nakon novogodišnjeg slavlja, razlog je užasan!

Uspješno testirana moderna tehnologija: Nova turska vojska, jato bespilotnih letjelica