in

Kreće oštrije kažnjavanje: “Nevoljno, morat ćemo ubrzati stvari”

Tokom minulog perioda – inspektori su dobijali i prijetnje

15.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas su u Sarajevu poceli redovno voziti tramvaji, nakon duze pauze zbog mjera prevencije sirenja Covid-19 virusa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, najavio je još oštrije i rigoroznije kažnjavanje privrednih subjekata koji ne poštuju mjere izrečene za suzbijanje pandemije korona virusa.

“Bilo je kažnjavanja, nažalost. Izašli smo iz jako teškog perioda, kada smo bili angažovani na graničnim prelazima. Svaka kazna je bila bolna i inspektoru i privrednom subjektu. Skoro 500.000 KM su organi izrekli na FBiH u tri mjeseca. Devet zabrana rada je bilo, i najtežih mjera sankcionisanja je bilo u FBiH, a najviše u Kantonu Sarjaevo”, rekao je Ajdinović za televiziju N1.

 

Inspekcije su u prethodnom periodu bile preventivne, a kazne su izrečene samo povratnicima u kršenje mjera. Ta praksa će prestati.

“Inspekcije su išle do zadnje mogućnosti da budu preventivne i korektivne. Kada je konstatnovano da ponovo taj i taj privredni subjekt krši mjere – tek se onda ide na finansijsku sankciju i ono kažnjavanje. Nevoljno, morat ćemo ubrzati stvari. Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, ako situacija ne bude zadovoljavajuća – inspektor će primjenjivati prekršajnu sankciju uz mogućnost onemogućavanja rada”, poručio je.

Ajdinović je dodao da mu je teško bilo ovo sve kazati, budući da je Federalna uprava za inspekcijske poslove imala dobar odnos sa privrednim subjektima, ali zbog cjelokupne situacije – mora najaviti pooštravanje mjera.

Novi stravični snimak iz Bejruta: Vidi se kako se zgrade raspadaju

HAOS U GLAVNOM GRADU, NAROD BJESAN IZAŠAO NA ULICE Na desetine povrijeđenih, na hiljade uhapšenih…