in ,

Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH u Čikagu

Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH u Čikagu
Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH u Čikagu

Održana je manifestacija Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH u Čikagu. U organizaciji Bosansko-američke kulturne asocijacije u Čikagu (BACA), najstarije bosanskohercegovačke organizacije u dijaspori i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} održana manifestacija: Kultura sjećanja na žrtve genocida u BiH.

U okviru manifestacije profesor Emir Ramić, direktor Instututa za istraživanje genocida Kanada je održao dvije promocije

* Promocija historijskog trotomnog izdanja – knjige akademika prof. dr. Smaila Čekića – “Dejtonski {mirovni} sporazum – legalizacija genocida u Republici Bosni i Hercegovini”.
* Promocija historijskog dokumentarnog filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”, autora istaknutog bosanskohercegovačkog reditelja, autora i pisca Avde Huseinovića.

Bez znanja o prošlosti mi nemamo mjesta u budućnosti. Sve što zločinac traži je da posmatrač ostane pasivan. On naime računa sa univerzalnom ljudskom težnjom da se oči, uši i usta pred zlom drže zatvoreni.

Žrtva, nasuprot tome, zahtjeva od svjedoka da s njom podijeli teret bola. Žrtva traži akciju, angažman i pamćenje, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Bosanke i Hercegovke u Mariboru spremaju predivnu noć

Bosanke i Hercegovke u Mariboru spremaju predivnu noć

Enis Bešlagić

Ovo je baš baš žestoko: Poruka Enisa Bešlagića pokrivenim ženama (Video)