in , ,

Macron digao na noge muslimane širom svijeta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je predstavio plan protiv, kako ga je nazvao, islamskog separatizma. Plan podrazumijeva “islam oslobođen stranog utjecaja”.

Macron je poručio da će onemogućiti da se imami educiraju i obučavaju u drugim zemljama i da će država uspostaviti kontrolu nad finansiranjem vjerskih zajednica, objavio je Euronews.

“Cilj je da obučavamo i promovišemo generaciju imama i intelektualaca koji brane islam podudaran sa vrijednostima Francuske. To je neophodno”, zaključio je obraćajući se prisutnima u predgrađu Pariza Les Mureauxu.

Ukazao je da će Francusko vijeće za religiju muslimana formalizirati njihovu obuku. Euronews je podsjetio da je većina imama u ovoj zemlji porijeklom iz Turske, Maroka i Alžira.

Obraćanje Macrona po ovom pitanju je usljedilo sedam dana nakon napada nožem na jednu osobu ispred bivšeg sjedišta satiričnog magazina “Charlie Hebdo”.

Veliki je broj onih koji misle da francuski predsjednik stigmatizira muslimane i da govori o samo jednoj vrsti podjele u društvu dok zanemaruje one druge. Kritikuju ga najčešće ljevičarski političari, dok desno orijentirani političari smatraju da nije dovoljno učinio misleći da je trebalo donijeti restriktivnije zakone prema muslimanima.

Jako nevrijeme u Zagrebu: Slikao sam armagedon

Direktor škole Sveti Sava zaprijetio bošnjačkoj djeci sankcijama