in ,

Macron se konačno obratio naciji, ali hoće li ono što je obećao smiriti “žute prsluke”? Teško…

Francuski predsjednik Emanuel Makron večeras se obratio naciji povodom žestokih protesta u toj zemlji, koji su kulminirali posljednjih sedmica.

Naime, hiljade demonstranata širom zemlje protestiraju zbog visokih cijena goriva, ali i generalno visokih troškova života.

Na početku govora francuski predsjednik je kazao da su bijes i ljutnja demonstranata bili “duboki” i na više načina legitimni i da je to rezultat nezadovoljstva koje traje skoro 40 godina.

Istovremeno je najavio i mali porast minimalne plaće, ali i istaknuo da razmije kako su njegove riječi mogle povrijediti osjećaje običnog čovjeka.

  • Prepoznajem i svoj dio u cijeloj ovoj situaciji. Možda su mnogi mislili da imam druge prioritete, ali nije tako. Svjestan sam da su mnogi bili povrijeđeni mojim riječima – navodi Makron.Od poslodavaca je također, tražio da radnicima na kraju godine isplate bonuse koji također neće biti oporezovani.
  • Minimalna plaća će se povećati za 100 eura mjesečno od 2019. godine – kazao je Makron.

Napomenuo je da se mora govoriti o problemima u zemlji otvoreno.

  • Moramo ostati skupa, zbog Francuske, zbog Evrope. I zato moramo razgovarati. Moramo shvatiti da imamo svoje obaveze. Moramo naučiti biti slobodni građani i shvatiti da imamo dug kako bismo bili uspješni, moramo govoriti o svim problemima naše nacije. Trebamo pošteniji izborni zakon – kazao je Makron i dodao:

“Ovo je historijski trenutak za Francusku. Moja briga ste vi, moja jedina borba je za vas. Moja borba je za Francusku. Živjela Republika”.

U Tešnju održana donatorska večera Fonda za unapređenje obrazovanja “Jasmin Smailbegović – SISI”

Poznata bh. pjevačica doživjela stravičnu saobraćajnu nesreću: “Sadaka nas je spasila”