in ,

Magični prah koji liječi više od 300 bolesti: Sprečava rak, anemiju i epilepsiju!

Nakon čija sjemenki, kinoe i ašvagande, na tržištu hrane se pojavila nova „supernamirnica“ koja je oduševila mnoge pobornike zdrave ishrane, nuticioniste i fitnes gurue.

Riječ je o moringi, drvetu koja raste u podnožju Himalaja i u nekim regijama Indije, Afrike, Pakistana, Tajlanda.
Baš kao i druge popularne namirnice, zdravstvene blagodati moringa drveta su poznate u raznim kulturama hiljadama godina unazad.

Ljekovita svojstva moringe

Prema studiji objavljenoj u žurnalu „Phytotherapy Research“ kora, sok, list, korijen, sjeme i cvijet moringe su se tradicionalno koristili za liječenje raznih bolesti, uključujući: otok, artritis, epilepsiju, poremećaj štitne žlijezde, bolesti anemije, kod bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitiskih infekcija.

Kao da to nije dovoljno, ovo „magično drvo“ je također povezano sa pozitivnim efektima na rast funkcije kože i kose, zdravlje kostiju, imunitet, kod kardiovaskularnog zdravlja, zdravlja očiju i prevencije raka.

Moringa je danas postala trend u ishrani zbog hranljivih materija. Njeni listovi sadrže više vitamin A nego šargarepa, više kalcijuma od mlijeka, više gvožđa od špinata, vitamina C od narandži, više kalijuma od banana i proteina od jogurta.

Moringa ima iznenađujuće lijep ukus, a zbog svega navedenog ova biljka odličan je dodatak ishrani. Lišće moringe se najčešće melje u prah i pije kao čaj, a od njega se prave i salate i začini. Za početak će vam trebati oko 6 grama na dan (oko dvije i po kašičice ili šest kapsula).

Moringu možete umiješati u napitke, hljeb, kolače, supe, umake, a možete započeti dan napitkom od kašičice moringe, kašičice meda i soka od pola limuna pomiješanih s vodom. Osim u ishrani, moringino ulje se koristiti i u kozmetičkoj industriji za izradu parfema.

Težak sudar Golfa i Audija, povrijeđeno pet osoba, među njima i dijete

Povodom napada na džamiju oglasio se Karadžić: Pa da li možete vjerovati da je ovo rekao?