Mašinovođa iz lokomotive smrti: Nikad više nisam ušao u voz, proganjaju me crne misli…

Događaji Posljednje

– Moja porodica sa mnom prolazi kroz sve pa i moje odlaske kod psihijatra. I nakon toliko mjeseci pijem “apaurin”, “zoloft”…

Kobnu avgustovsku noć prije godinu čitav život pamtit će mašinovođa Božidar Jurenić, koji je u posljednji tren iskočio iz lokomotive. Ljetnu noć u Jablanici 22. avgusta prekinuo je stravičan sudar vozova, u kojem su poginula trojica mašinovođa.
Fehim Turčinović i Jasmin Ćeranić stradali su na licu mjesta, dok je Haris Karić nekoliko dana poslije podlegao povredama. Nažalost, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ni nakon 12 mjeseci nije rasvijetlilo slučaj i otkrilo šta se desilo.

Loša iskustva

Božidar Jurenić kazao je jučer za “Dnevni avaz” da i nakon toliko mjeseci stalno razmišlja i preispituje se da li je možda moglo biti drugačije.

– Sjećam se svakog trenutka i mislim da to nikad neću zaboraviti. Sutra (danas, op. a.) ja ću biti u Jablanici na obilježavanju i teško mi je ponovo doći na to mjesto. Dugo me mučila misao da li sam, možda, mogao da pomognem i, da sam pokušao, vjerovatno bih i ja poginuo. Iskreno se nadam da će nadležni rasvijetliti ovaj slučaj – kazao je Jurenić za “Avaz”.

Jurenić, sav potresen, nastavlja svoju priču te ističe da je i ranije imao loših iskustava prilikom vožnje, ali da se ovo ni s čim ne može porediti.

– Otkako se desila ova stravična nesreća, više nisam ušao u voz. Vjerujte mi da se bojim voza, šina, tramvaja… Bojim se, a i sam ne znam iz kojeg razloga. Desilo mi se da se jednom čovjek bacio ispred voza i htio se ubiti, svašta se dešavalo, ali se ova trauma ne zaboravlja – ističe Jurenić.

Preživjeli mašinovođa ističe kako je sudbina tako htjela da se desi, jer su od samog početka dana okolnosti bile čudne.

Pije lijekove

– Moja porodica sa mnom prolazi kroz sve pa i moje odlaske kod psihijatra. I nakon toliko mjeseci pijem “apaurin”, “zoloft”… Ostao sam nepovrijeđen, ni kamenčić me nije pogodio – kazao je Jurenić.

Nermin Turčinović, brat nastradalog Fehmina Turčinovića, jednog od trojice mašinovođa koji su poginuli, kazao nam je da danas dolazi na obilježavanje u Jablanicu.

– Dolazim u Jablanicu, gdje će se okupiti veliki broj prijatelja, članova porodice i rodbine. Bol nije prestala i nikad neće prestati bez obzira na to što vrijeme prolazi – kazao je Turčinović.

Leave your vote