in ,

Michael Jordan dao 100 miliona dolara zbog ubistva Georga Floyda. Jednu rečenicu mu ipak ne mogu oprostiti, iako je suludo…

Posljednji ples, serijal o Michaelu Jordanu i zlatnoj generaciji Chicago Bullsa prikazan u vrijeme prekida sporta zbog koronavirusa, postao je globalni fenomen.

Serijal su gledali ljubitelji košarke, ali i oni koje je samo zanimala pompa i histerija koja se podigla oko Posljednjeg plesa.

Sedmicama su novinari širom svijeta secirali svaki dio serijala, a na površinu su isplivale brojne kontroverze koji su najboljeg košarkaša svih vremena prikazale u mračnim tonovima. Jordan je bio fanatik, kompetitivni manijak i često nasilnik prema saigračima koji su ga se bojali. Vrijeđao ih je, ponižavao, neke je čak i tukao na treningu.

Sporna rečenica zbog koje je Jordanu zamjerila cijela crnačka zajednica u Americi

Ipak, možda najviše negativnih reakcija izazvala je jedna obična, naizgled benigna rečenica u jednoj od epizoda.

“I republikanci kupuju tenisice.”

Na prvi pogled ta rečenica ne djeluje posebno dramatično, ali izjavu se treba staviti u kontekst situacije i vremena.

Za početak, važno je znati da se politika u Americi dijeli na dvije opcije – konzervativne republikance i liberalne demokrate. Te 1990. bili su izbori za američki Senat, a u državi Sjeverna Karolina, u kojoj je Jordan tri godine pohađao istoimeno sveučilište, demokratski predstavnik Harvey Gannt, prvi tamnoputi gradonačelnik Charlottea, kandidirao se protiv republikanca Jesseja Helmsa, koji je glasio za rasista, zalagao se za segregaciju u školama i protiv proslave Dana Martina Luthera Kinga kao nacionalnog praznika. Helms je bio predstavnik Sjeverne Karoline u Senatu od 1973., a pobijedio je i na tim izborima 1990., kao i 1996. godine.

Gannt je smatrao da bi mu javna potpora superpopularnog sportaša pomogla da pobijedio na izborima, ali Jordan mu ju je odbio dati jer se nije želio petljati u politiku. Nije lično poznavao Gannta, nije bio ni upoznat s političkom situacijom, a znao je da mu biranje strane može naštetiti u poslovnom smislu, odnosno odvratiti republikance od kupnje njegovih tenisica.

Jordana je zbog toga napala cijela crnačka zajednica u Americi, a otvoreno su ga kritizirali i veliki navijač Bullsa Barack Obama te veliki Kareem Abdul-Jabbar. Najveći se u serijalu opravdavao, pokušao se izvući i na svoj se način ispričao zbog toga što je rekao prije tačno 30 godina.

Donacija teška 100 miliona dolara

Danas, kad Amerika gori u neredima nakon brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda te kad je na rubu građanskog rata, Jordan je jednim potezom ispravio ono što je rekao 1990.

“Užasno sam tužan, povrijeđen i jako ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Sad je dosta. Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može razdijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignorirati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. O ovome problemu moramo raditi svi zajedno. Porodici Georgea Floyda želim izraziti sućut i suosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda”, napisao je Jordan na Twitteru.

Jordan je sad odlučio napravi i korak više te se konkretno uključiti u borbu protiv rasizma. Donirat će 100 miliona dolara organizacijama koje se bore protiv rasizma.

”Jordan brend je crna zajednica. To je više od jednog čovjeka, to je obitelj. Predstavljamo ponosnu obitelj koja je preskočila sve prepreke, borila se protiv diskriminacije širom svijeta i koja je radila svakog dana na tome da izbriše mrlju rasizma ili štetu nepravde. Danas objavljujemo da će Michael Jordan i Jordan brand donirati 100 milijuna dolara tokom sljedećih deset godina organizacijama posvećenim osiguravanju rasne jednakosti, socijalne pravde i većeg uspjeha u obrazovanju”, stoji u saopćenju.

Radi već 54 godine i nikad nije uzela godišnji odmor

Misteriozna smrt mladića 99. godište prenerazila je cijelu BiH, ni policija ne zna šta se tačno dogodilo!