MILORAD DODIK U BANJA LUCI ZAPREPASTIO JAVNOST IZJAVOM “Genocid Srbi nikada nisu uradili”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio je vijenac na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci i tom prilikom rekao da “Srbi nisu nikada nikoga napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid”.

“I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih zvaničnika nije htio da prizna“, kazao je Dodik.

On je dodao da „arogantni i licemjerni kakvi jesu, uvijek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedesetih, kada su nastojali da Srbima stave etiketu varvarskog naroda i epitet genocida“.

Podsjetimo, genocid u Srebrenici potvrđen je brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata.

Između ostalih, izvršenje genocida u i oko Srebrenice potvrdila je i najviša sudska instanca u sistemu Organizacije ujedinjenih naroda – Međunarodni sud pravde u Hagu.

Ukupno 15 osoba Haški tribunal osudio je za genocid u Srebenici.

Najveći broj presuda za Srebrenicu izrekao je Sud BiH osudivši ukupno 25 osoba.

Prema podacima Balkanske istraživačke mreže Haški Sud, Sud BiH, te pravosudne institucije Srbije i Hrvatske do sada su osudili 47 osoba na 704 godine zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine.

Predstavnici RS u institucijama BiH danas su povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, položili vijence na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjaluci.

Vijence su, osim Dodika, položili predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović.

Vijence su položili i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, ambasade Rusije u BiH, Trećeg pješadijskog (RS) puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija.

Dodik je tom prilikom rekao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio na strani progresivnih snaga koje su se suočile sa fašizmom, ističući da ne može da prođe revizija historije, pogotovo Drugog svjetskog rata.

„Srbi su i digli ustanak protiv svih fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske, njemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima, s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu, u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru“, rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede.

Premijer RS Radovan Višković čestitao je stanovnicima RS Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, ističući da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod RS sa neizmjernim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

„Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla“, istakao je Višković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.