in

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović otvoreno priznao: “Pokušavamo pomoći Dodiku da prihvati ANP”

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dao je opširan intervju za Oslobođenje koji prenosimo u cijelosti.

Sastanak sa HDZ-om pomjeren je za ponedjeljak. Jeste li optimista u pogledu dogovora o formiranju vlasti na federalnom nivou i ostaje li Vaša stranka pri stavu da državna i entitetska vlast trebaju biti završene u paketu?

– Uvijek sam optimista i nadam se da će sastanak u ponedjeljak sa HDZ-om polučiti dobre rezultate u pravcu formiranja Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. Naravno, SDA ostaje pri stavu da se u isto vrijeme trebaju formirati i Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH, kako je to uvijek do sada i rađeno – kazao je ministar za Oslobođenje.

Bilo bi logično, pošto je formirana Vlada entiteta RS, da se formira Vlada FBiH i onda da idemo prema formiranju Vijeća ministara BiH.

Može li se pitanje poput izmjena Izbornog zakona riješiti tako brzo, imajući u vidu činjenicu da dogovor godinama nije postignut?

– Teško je očekivati da se može tako brzo postići konsenzus o izmjenama Izbornog zakona, pogotovo onakvog prijedloga Izbornog zakona kojeg nudi HDZ. SDA je spremna da učestvuje u izmjeni Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali ne želimo da učestvujemo u tome, a to je korak nazad, da se prave neke dodatne etničke podjele u BiH, da imamo neka etnička glasanja. Mi smo, prije svega, za Bosnu i Hercegovinu svih građana i naroda koji u njoj žive.

Koliko Sjedinjene Američke Države mogu ispraviti greške koje Evropa posljednjih dana pravi, a tiču se zapadnog Balkana i šta očekujete od dolaska gospodina Palmera u BiH?

– Očekujemo mnogo. Pokazalo se u skorijoj prošlosti da su SAD bile i najučinkovitije kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. One nisu pravile neke trule kompromise i davale diplomatske izjave, nego su konkretno učestvovale u reformama, reformskim procesima, i gdje god su bile prisutne SAD, došlo je do rješenja određenih problema, odnosno do reformi. Pa smo tako gledali reformu sigurnosnog sektora, odbrambenog sektora… Pozdravljamo imenovanje posebnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan Matthewa Palmera, a po njegovim izjavama vidi se da se radi, rekao bih, o osobi koja je prije svega više operativac nego diplomata, jer je svojim posljednjim izjavama direktno pokazao ko su remetilački faktori u BiH.

Da li je ANP skraćen i spreman za slanje u Bruxelles?

– Što se tiče prvog godišnjeg nacionalnog plana za NATO, SDA pokušava naći kompromis. Mi pokušavamo da kažemo pomoći i lideru SNSD-a da neke svoje odluke koje je davao na neki način koriguje u pogledu da treba poslati ANP Bruxellesu, jer je to naša obaveza. Na to su se obavezale sve parlamentarne političke stranke koje su bile i prije u Parlamentu BiH. Hoće li on biti reduciran, vidjećemo, ali on je u osnovi programa koji treba poslati u Bruxelles, na šta se BiH obavezala.

Stranke koje čine većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nemaju potreban kapacitet u Domu naroda, pa je neizbježno proširenje koalicije. Ko će biti novi partner? Razgovara li se sa SNSD-om?

– Ne, nema razgovora sa SNSD-om. Ono što SDA očekuje, a to je da ove političke stranke koje su trenutno u koaliciji, SDA, HDZ, SBB i DF, iznađu mogućnosti da taj svoj kapacitet prošire i na Dom naroda. Vode se razgovori sa još nekim političkim strankama kao što su socijaldemokrati BiH. I oni koji imaju delegate u Domu naroda, čime bismo i taj kapacitet upotpunili.

Postoji li dogovor između SNSD-a i SDA da SNSD povuče prijedlog za potpredsjednika NSRS-a? Čemu uopšte predstava ako će se gospodin Bratić vratiti na dužnost koju je obnašao?

– Mi, naravno, tražimo da SNSD, koji je bez bilo kakvog razloga smijenio potpredsjednika Bratića, vrati čovjeka na tu istu poziciju, jer nikakvog razloga nije bilo za to. Isticali smo da su i prije donošene deklaracije SDA, identične ovoj posljednjoj. Bratić je učestvovao i prije na tim kongresima SDA i ne vidimo apsolutno nikakvog razloga zašto su Bratića smijenili, pogotovo što znamo da je Bratić taj za koga su uglavnom glasali Bošnjaci povratnici da bude poslanik u NSRS-u. Svako postavljanje nekih drugih ljudi bi bilo u dobroj mjeri izrugivanje demokratskom procesu koji se odvijao i u entitetu RS. Naravno, mi ćemo, ukoliko se to ne uradi, ukoliko ne vrate Bratića, odgovoriti SNSD-u na neke poteze gdje ćemo sigurno reagirati kad su u pitanju kadrovi SNSD-a, da budu pomaknuti ili smijenjeni. Voljeli bismo da ne bude revanšizma, voljeli bismo da SNSD sam uvidi svoju grešku i da vrati Bratića na njegovu poziciju.

Kako deblokirati rad državnog Parlamenta? Ima li razgovora sa SNSD-om, ali i pomaka u tim razgovorima?

– Imali smo nedavno proširenu sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH. Ja sam rekao predsjednicima klubova SNSD-a i njihovim koalicionim partnerima kako očekujemo da oni učestvuju u radu Zastupničkog doma PSBiH, naravno, prije toga predlože svoje kandidate za komisije.

​Ukoliko to oni ne budu uradili, rekao sam da ćemo mi tražiti da rukovodstvo Zastupničkog doma sazove sjednicu i da vidimo koje su to političke stranke koje su spremne da rade u Zastupničkom domu. Tvrdim da imamo i bez SNSD-a i njihovih koalicionih partnera i opću i entitetsku većinu za rad tog doma.

Čini se kako DF i SBB čekaju da SDA osigura većinu u kantonima u kojima niste dio vlasti. Ima li pomaka u tom smjeru?

– Prije svega, nije bilo da kažemo uopće korektno, nije neko da kažemo nepisano demokratsko pravilo da najjača politička stranka ne participira u izvršnoj vlasti, što se desilo u Kantonu Sarajevo i nekim drugim kantonima. To se potvrdilo, evo, u Tuzlanskom kantonu, gdje se SDA vratila na poziciju u kantonalnoj Vladi. Neminovno se to mora desiti u KS-u, jer najjača politička stranka je ta koja nosi najveću odgovornost, ima najveći politički kapacitet. Naravno, očekujemo takva dešavanja u USK-u. Ali, ono što želim potcrtati je da očekujemo i jednu principijelnu podršku naših koalicionih partnera na federalnom i državnom nivou, odnosno SBB-a i DF-a, jer se sa njima to može vrlo lako uraditi – zaključio je Osmanović u intervjuu za Oslobođenje.

GROM IZ VEDRA NEBA Zaručila se kćerka Bakira Izetbegovića?!

Carla Del Ponte baš udarila na turskog predsjednika: Njega treba goniti zbog ratnih zločina!