in ,

Mirhet ef. Joldić, istinski ponos Bošnjaka u Njemačkoj

Mirhet. ef. Joldić
Mirhet. ef. Joldić

Mirhet ef. Joldić je novi diplomant Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, saopšteno je iz Džemata Schwäbisch Gmünd u Njemačkoj. Ef. Joldić je imam u Schwäbisch Gmünd džematu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Diplomski rad pod naslovom „Vjerski problemi bošnjačke manjine u Njemačkoj“branio je pred komisijom koju su činili dr . Izet Terzić vanr. prof., predsjednik, dr. Sulejman Topoljak red. prof., mentor i dr. Fuad Sedić red. prof., član i dekan fakulteta.

Kvalitetno obrađen diplomski rad ocijenjen je sa najvišom ocjenom 10. Desetka sa odbrane diplomskog rada i ukupno ostvaren prosjek ocjena tokom studija 8,03 samo su potvrda ozbiljnosti Mirhet ef. prema studiju i nauci, unatoč silnim obavezama u džema’atu i velikoj udaljenosti mjesta boravka od mjesta studiranja.

Mirhet ef. je rođen 9. februara 1979. godine u Lendićima, općina Jajce. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a pri završetku sedmog razreda osnovne škole protjeran je sa ostalim Bošnjacima iz rodnog mjesta, pa je u Njemačkoj završio 8. i 9. razred osnovne škole. Iz Njemačke se upisao u medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu, koju je završio 1999. godine. Vanredni studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, Odsjek islamska vjeronauka, upisao je 2010/2011 akademske godine. Završio bi ga davno prije da zadnje 3 godine nije bio maksimalno angažovan oko adaptiranja i proširivanja džematskih prostorija.

Cijenjen u Njemačkoj

Nakon okončavanja srednjoškolskog obrazovanja nepunih 5 godina radio je u Jajcu na poslovima imama, hatiba i muallima, a od 2007. godine svoj imamski posao nastavio je u džema’atu Schwäbisch Gmünd, nedaleko od Štutgarta (Njemačka). Za nepunih 10 godina u spomenutom džema’atu uspio je, uz Božiju pomoć, uraditi mnogo na vjerskom educiranju džematlija, kako mlađih tako i starijih, njihovom poimanju i praksi islamskog življenja, ali i na jačanju džematske infrastrukture.

Vrijedne džematlije i džematski odbor, predvođeni ambicioznim Mirhet ef., kupili su 2009. godine prostorije za potrebe džemaata, a zadnje 2 godine intenzivno su radili na izgradnji novog objekta uz već postojeći. U 2018.g. planirano je ako Bog da i svecano otvorenje novosagradene dzamije. Pored imamsko-hatipskih i muallimskih poslova Mirhet ef. daje svoj doprinos boljem funkcionisanju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Bio je član mektepske, a i komisije za izradu Statuta IZBNJ. Član je Sabora IZBNJ.

Čan je interreligijskog vjeca u svom gradu, te zbog dobrog poznavanja njemačkog jezika posebno je cijenjen od gradskih vlasti i predstavnika drugih religija tog grada, saopšteno je.

Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru

Bošnjaci iz Njemačke započeli decembarsku Umru

Danska

Informacija za Bosance i Hercegovce u Danskoj