Mirhet ef. Joldić, istinski ponos Bošnjaka u Njemačkoj

0
Mirhet. ef. Joldić
Mirhet. ef. Joldić

Mirhet ef. Joldić je novi diplomant Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, saopšteno je iz Džemata Schwäbisch Gmünd u Njemačkoj. Ef. Joldić je imam u Schwäbisch Gmünd džematu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Diplomski rad pod naslovom „Vjerski problemi bošnjačke manjine u Njemačkoj“branio je pred komisijom koju su činili dr . Izet Terzić vanr. prof., predsjednik, dr. Sulejman Topoljak red. prof., mentor i dr. Fuad Sedić red. prof., član i dekan fakulteta.

Kvalitetno obrađen diplomski rad ocijenjen je sa najvišom ocjenom 10. Desetka sa odbrane diplomskog rada i ukupno ostvaren prosjek ocjena tokom studija 8,03 samo su potvrda ozbiljnosti Mirhet ef. prema studiju i nauci, unatoč silnim obavezama u džema'atu i velikoj udaljenosti mjesta boravka od mjesta studiranja.

Mirhet ef. je rođen 9. februara 1979. godine u Lendićima, općina Jajce. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a pri završetku sedmog razreda osnovne škole protjeran je sa ostalim Bošnjacima iz rodnog mjesta, pa je u Njemačkoj završio 8. i 9. razred osnovne škole. Iz Njemačke se upisao u medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu, koju je završio 1999. godine. Vanredni studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, Odsjek islamska vjeronauka, upisao je 2010/2011 akademske godine. Završio bi ga davno prije da zadnje 3 godine nije bio maksimalno angažovan oko adaptiranja i proširivanja džematskih prostorija.

Cijenjen u Njemačkoj

Nakon okončavanja srednjoškolskog obrazovanja nepunih 5 godina radio je u Jajcu na poslovima imama, hatiba i muallima, a od 2007. godine svoj imamski posao nastavio je u džema'atu Schwäbisch Gmünd, nedaleko od Štutgarta (Njemačka). Za nepunih 10 godina u spomenutom džema'atu uspio je, uz Božiju pomoć, uraditi mnogo na vjerskom educiranju džematlija, kako mlađih tako i starijih, njihovom poimanju i praksi islamskog življenja, ali i na jačanju džematske infrastrukture.

Vrijedne džematlije i džematski odbor, predvođeni ambicioznim Mirhet ef., kupili su 2009. godine prostorije za potrebe džemaata, a zadnje 2 godine intenzivno su radili na izgradnji novog objekta uz već postojeći. U 2018.g. planirano je ako Bog da i svecano otvorenje novosagradene dzamije. Pored imamsko-hatipskih i muallimskih poslova Mirhet ef. daje svoj doprinos boljem funkcionisanju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Bio je član mektepske, a i komisije za izradu Statuta IZBNJ. Član je Sabora IZBNJ.

Čan je interreligijskog vjeca u svom gradu, te zbog dobrog poznavanja njemačkog jezika posebno je cijenjen od gradskih vlasti i predstavnika drugih religija tog grada, saopšteno je.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.