in ,

MISTERIOZNO UBISTVO U SRBIJI Ko je bio Predrag Mitrović i kako je povezan sa Naserom Orićem

Predrag Mitrović Pereca (49), koji je izrešetan 23. novembra ispred svoje kuće na Dušanovcu, bio je blizak saradnik člana kriminalne grupe iz Ljubovije Radeta Petrovića, koji je tokom ratnog perioda bio čovjek od povjerenja bivšem komandantu Armije BiH Naseru Oriću.
Kako javlja Blic, Mitrović je blisko sarađivao sa Radetom Petrovićem iz Ljubovije, visokorangiranim pripadnikom kriminalne grupe koju predvodi Nedeljko Brkić, a koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope. Dokle je sezao ovaj ortakluk, postaće jasnije nakon nekoliko riječi o Petroviću. Naime, on je poznat kao učesnik u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kao bivši pripadnik diverzionog puka Vojske Republike Srpske.

Takođe, šest godina kasnije učestvovao je u oružanim konfliktima u Makedoniji, kao pripadnik paravojne formacije koju je predvodio komandant Desetog diverzionog odreda Milorad – Miša Pelemiš. Prema informacijama koje je dobio Blic, nakon navedenog perioda Petrović je ostao u Makedoniji, gdje je za život zarađivao baveći se reketiranjem i raznim vidovima fizičkog obezbjeđivanja.

U međuvremenu je, tokom ratnih zbivanja, ostvario niz povjerljivih saradnika. Naime, Petrović je, kao i njegov otac, bio lice od povjerenja Naseru Oriću, bivšem komadantu Armije BiH u Srebrenici.

TJERAO SVJEDOKE DA MIJENJAJU ISKAZE
S tim u vezi, Petrović je sa ocem Sretenom, bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske, bio angažovan da pojedina lica srpske nacionalnosti koji su bili potencijalni svedoci u slučaju koji se vodi protiv Nasera Orića natera da promjene svoje iskaze kojima se Orić tereti za ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH. Zbog zastrašivanja svjedoka Sretena Petrovića je 2016. godine uhapsila agencija SIPA. Takođe, postoje spekulacije da je mlađi Petrović sa Naserom Orićem bio uključen u krijumčarenje oružja i narkotika na međunarodnom nivou, a slobodno vrijeme su između ostalog često provodili u lovu na području Višegrada.

I Petrovićev prijatelj i nedavno ubijeni Predrag Mitrović Pereca već gotovo deceniju povezivan je sa različitim kriminalnim strukturama koje djeluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine. Inače, ubijeni Mitrović je mještanima u Ljuboviji bio poznat po tome što je držao popularni ugostiteljski objekat u tom mjestu. Ipak, vjeruje se da je kafana bila samo paravan za njegove kriminalne aktivnosti, od kojih je i zarađivao najviše novca.

Ubijeni Pereca i Rade Petrović sarađivali su i sa Zoranom Kneževićem iz Ljubovije, koji se bavio falsifikovanjem novca i koji je i hapšen prilikom krijumčarenja falsifikata na području BiH. Mitrović je osuđivan zbog više krivičnih djela.

– Bio je osuđivan zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, kao i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Takođe, protiv njega je podnijeto više krivičnih prijava – zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih povreda i izazivanja opšte opasnosti – kaže izvor Blica.

Podsjećanja radi, Predrag Mitrović (49) ubijen je u prošlog petka oko 17 sati u Kolubarskoj ulici na Dušanovcu. Napadač ili napadači ispalili su više hitaca u njega iz vatrenog oružja i potom pobjegli. Prema prvim informacijama, Mitrović je izlazio iz automobila kada ga je napadač sačekao i u njega ispalio više hitaca. Ubijeni je nosio nanogicu te je ubica znao njegovo kretanje jer je Mitrovićevo napuštanje kuće bilo limitirano tokom odsluživanja jednogodišnje kazne kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a za koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Dvostruko ubistvo u Živinicama: Manijak nožem iskasapio ljude

Inzko uzvraća udarac: Hvala Dodiku, produžio nam je život