in ,

Mladi Bošnjaci u Norveškoj ne miruju

Lijepe slike iz Norveške
Lijepe slike iz Norveške

U okviru naših redovnijh aktivnosti i druženja bosanske omladine iz Džemata Østfold u subotu, 10.marta organzirali smo izlet u Drammen. Bilo je to cijelodnevno druženje za šesnasaest (16) momaka i cura. Dan je bio podjeljen na uslovno rečeno zabavno – turistički dio i edukativni dio.

Prvi smo započeli na lokaciji Spiralen – vidikovcu sa kojeg se pruža divan progled na cijeli grad Drammen pa i okolicu. Fantastično mjesto za slikanje i divna priroda koju bi valjalo posjetiti u nekim malo toplijim, po mogućnosti, ljetnjim danima. Uzgred kazamo, bili smo iznenađeni visinom sniježnog pokrivača u Drammenu i okolici, saopšteno je iz Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

Sam put do pomenute lokacije iz grada je sam po sebi zanimljiv i vjerujem da će ostati upečatljiv u sječanjima naših putnika. U podnožju brda je automat za plačanje putarine sa kojom vam se otvaraju vrata na ulazu u tunel koji vodi pravo u brdo. Potom put zaokreće snažno i tek kad vas jednom ili dva puta okrene za punih 360 stepeni shvatite da će tako ići i ostatak puta. Ostatak puta možete slobodno zakočiti volan i staviti kamen na gas pedalu. Okrenut ćete se još barem 15-ak puta.

Sa vidikovca sišli smo i provozali se kroz grad te stigli do pretpostavljam najvećeg shopping centra u gradu gdje som svako po svojoj volji i ukusu proveli nešto više od sat vremena.

Drugi dio dana bio je rezervisan za edukativni dio izleta u prostorijama Islamske zajednice džemata Drammen. Osim domačina iz Drammena te naše omladine iz Østfold-a okupila se tu omladina iz Vestfold-a te nekoliko njih iz Osla. Na programu je bilo 2 kraća predavanja te jedna radionica. Aziz ef. je govorio o potrebi korištenja prilike da se nauči o svojoj vjeri do dok som mali i na vrijeme, dok je Edin ef. vežući nauku i vjeru kazivao o trudi, zalaganju i kretanju/aktivizmu kao prirodnim preduvjetima svakog progresa i uspjeha. Derviš ef. je organizirao zanimljivu radionicu o pet značajnih ashaba.

Priliku da se obrati okupljenoj omladini, po slobodnoj procjeni bilo ih je 60-ak, iskoristio je i Ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj dr. Nedim Makarević koji je sa ciijelom porodicom prisustvovao ovom programu. Valja napomenuti da smo imali zajednički ručak, voće i sokove na ćemu se najisrenije zahvaljujemo domačinima – Džematu Drammen.

Treba na kraju kazati da već nekoliko godina u okviru aktivnosti u Džematu Østfold aktivno i kontinuirano se okuplja i radi sa bosanskom omladinom. Radi se o omladini uzrasta od 13 do 20 godina koji imaju redovna druženja dva puta mjesečno u prostorijama Omladinskog kluba ili na nekom drugom mjestu, već po dogovoru. Sljedeće druženje je zakazano za 24. mart.

Bošnjaci u Njemačkoj: Islam je dio Njemačke, DW

Bošnjaci u Njemačkoj: Islam je dio Njemačke

Lijepe slike Bošnjaka iz Washingtona

Lijepe slike Bošnjaka iz Washingtona