in

Mladi Zeničani napravili web stranicu “korona brojač”

Mladi Zeničani Ajna i Muhamed Dizdarević, učenici Prve gimnazije u Zenici, najbolji su primjer da naša zemlja ima potencijal i pamet, ali i da su mnogi pandemiju koronavirusa odlučili iskoristiti da pokažu svoja umijeća i budu od koristi.

Društveno korisno

Naime, oni su uradili softversko rješenje koje su nazvali „korona brojač“, internet-stranicu koja pruža najpotpunije informacije o pandemiji, ali i svemu što prati koronavirus. S obzirom na naglu pojavu i ekspanziju virusa, zajedno su odlučili napraviti nešto društveno korisno te benefitno po ljude širom regiona.

– Posljedice virusa su se odražavale i na naše živote, što nas je još više motiviralo prilikom pokretanja projekta ”korona brojača”. Ideja je nastala krajem marta, otprilike u periodu kada su škole već bile zatvorene – govori Muhamed, prenosi Avaz.

Potpuno završen tip stranice kojem sada građani imaju pristup je nastao sredinom maja, a redovno se unapređuje.

– Prethodno su već postojale stranice poput naše, ali zasnovane striktno na podacima raspoređenim po entitetima BiH. Upravo zato smo i kreirali nešto što bi osiguralo sve informacije na nivou BiH, ali i država regiona na jednom mjestu – objašnjava Ajna.

”Korona brojač” predstavlja stranicu na kojoj se može vidjeti broj zaraženih na nivou države i regiona te se educirati o virusu u posebnom odjeljku najčešćih pitanja i odgovora.

– Informacije se ažuriraju svaka dva sata i crpe ih s Google Analiytisca, tako da sve što pročitate je sigurno i provjereno. Stranica je namijenjena striktno u svrhu pomoći ljudima i zajednici prilikom informiranja o koroni – ističe Ajna.

Kada uđete na koronabrojac.com, prvo što ćete vidjeti je broj zaraženih u našoj zemlji, regionu i svijetu. Također, postoji mogućnost da provjerite i tačan broj potvrđenih, aktivnih i smrtnih slučajeva u svim državama, koji predstavlja malo dublji prikaz statistika.

Najčešća pitanja

– U posebnom dijelu na početnoj stranici se nalaze i najčešće postavljena pitanja i odgovori koji su, također, provjereni i tačni. Dakle, na našoj stranici pronalazite sve što vam može biti potrebno u samo nekoliko klikova – govori Muhamed.

Istraživanje: Evo na koji način možete dezinfikovati N95 maske

Mračna tajna porodice milijardera koji stoje iza carstva Red Bull