in ,

Mračna tajna poroda o kojoj niko ne govori

Millioni žena širom svijeta obole od PTSP-a neposredno prije ili nakon poroda. PTSP je anksiozni poremećaj uzrokovan vrlo stresnim, zastrašujućim ili uznemirujućim događajima, koji se često ponovno proživljavaju kroz flashbackove i noćne more. Ovo stanje najprije se prepoznalo nakon Prvog svjetskog rata kad su od PTSP-a obolijevali vojnici uslijed nezamislivih užasa i strahova kojima su svjedočili tokom borbi. Iako se PTSP uglavnom povezuje s ratovanjem, žene obolijevaju od ovog sindroma zbog rađanja, piše Express.hr.
“Žene s traumama mogu osjećati strah, bespomoćnost ili užas zbog proživljenog iskustva i pate od ponavljajućih, zastrašujućih sjećanja, i noćnih mora o rođenju. Osjećaju uznemirenost, tjeskobu ili imaju napade panike u situacijama koje ih podsjećaju na taj događaj. To čak uključuje i razgovor o porodu“, kaže Patrick O’Brien, stručnjak za mentalno zdravlje u Sveučilišnoj bolnici i glasnogovornik Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa u Velikoj Britaniji, piše BBC.

Unatoč svemu, postnatalni PTSP formalno je priznat tek 1990-ih kada je Američka udruga psihijatara promijenila opis onoga što predstavlja traumatski događaj. Udruga je prvobitno smatrala da je PTSP “nešto izvan uobičajenog ljudskog iskustva”, ali je zatim promijenilo definiciju kako bi uključilo događaj u kojem je osoba “svjedočila ili se suočila s ozbiljnom fizičkom prijetnjom ili ozljedom sebe ili drugih i na koji je osoba odgovorila osjećajem straha, bespomoćnosti ili užasa ”.
To zapravo implicira da je prije ove nove definicije PTSP-a, porođaj bio smatran uobičajenom situacijom i nije se smatrao traumatičnim iskustvom, unatoč mogućim ozljedama koje mogu promijeniti život i majke i djeteta, a ponekad i uzrokovati smrt. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki dan čak 803 žene imaju komplikacije povezane s trudnoćom ili porodom.

Malo je službenih podataka o tome koliko žena pati od postnatalnog PTSP-a, a zbog kontinuiranog nepoznavanja njihovog stanja. Zato je i teško procijeniti koliko je to stanje uobičajeno. Neke studije pokušale su kvantificirati procjenu na 4 posto rođenih. Jedna studija iz 2003. govori da je čak trećina majki doživjela traumatičan porod uslijed korištenja raznih instrumenata tijekom kompliciranijih poroda ili zbog smrtne opasnosti, pa sve one razviju PTSP.

VELIKI DAN ZA DŽEJLU Naš ponos danas slavi, njenoj sreći nema kraja!

CIJELA BIH ZGROŽENA Otac monstrum ubio sina, ovakav užas ni policija nikad nije vidjela!