in ,

NA RUBU PROPASTI Deset hiljada radnika kompanije iz BiH moglo bi ostati bez posla!

Opstanak najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini doveden je u pitanje, pa su predstavnici kompanije ”ArcelorMittala” Zenica danas nagomilane probleme iznijeli pred ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ”ArcelorMittala”, do kojeg je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od SAD, Evropske unije, ali i carina uvedenim od Kosova, prenose agencije.
Naglašeno je kako je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u rudnicima u oba entiteta.

U rješavanje problema otežanog poslovanja moraju da se uključe svi nivoi vlasti, zaključeno je nakon sastanka.

Šarović je istakao da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti već poduzelo i poduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu.
To se, međutim, odnosi samo na tzv. proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta Turska, Alžir, Maroko, Egipat…

Prema informacijama ”ArcelorMittala”, opstanak kompanije je doveden u pitanje, s obzirom na to da s gore navedenim ograničenjima izvoza proizvoda moraju reducirati investicije i projekte, a neki novi započeti projekti su već “stavljeni na čekanje”.

Ovo je biljka zdravlja: Gazimo je u svakom dvorištu, a pojma nemamo šta sve može izliječiti!

Strahovita nesreća ispred tunela na magistralnom putu M-17: Golfom sletio s puta i udario u brdo!