in

NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U HISTORIJI Paralizovana Mađarska, optužuju ruske, kineske i vijetnamske hakere, ali…

Mađarske financijske institucije i telekomunikacijska infrastruktura u četvrtak su pretrpjele snažan kibernetički napad s računalnih servera lociranih u Rusiji, Kini i Vijetnamu, objavila je u subotu telekomunikacijska tvrtka Magyar Telekom.

Institucije i infrastruktura su doživjeli takozvani DDoS napad u kojem hakeri preplavljuju mrežu neuobičajeno velikim internetskim prometom kako bi ju paralizirali. Ovaj napad je bio deset puta snažniji od uobičajenih DDoS napada, priopćio je Magyar Telekom.

“To znači da je ovo po svojoj veličini i kompleksnosti bio jedan od najvećih hakerskih napada ikad u Mađarskoji”, dodala je telekomunikacijska tvrtka.

“Ruski, kineski i vijetnamski hakeri pokušali su izvesti DDoS napad na mađarske financijske institucije, no i zasuti mreže Magyar Telekoma”, navodi se u saopštenju.

Napad se dogodio u nekoliko valova, poremetio je usluge dijela financijskih institucija i prekinuo dio usluga Magyar Telekoma u dijelovima Budimpešte.

Iako Mađari tvrde da su napad izveli “ruski, kineski i vijetnamski hakeri”, odgovornost za ovo je preuzela hakerska grupa Bl00dLUST, poznata po masovnim i snažnim DDoS napadima.

NOAM CHOMSKY OTKRIO JEZIV SCENARIO: Svjedoci smo velikih prijetnji po opstanak života na zemlji: klimatske promjene, nuklearni rat i…”

Podrška Jusufu Arifagiću koji je najavio zatvaranje farme: Ne daj se, ljudino!