in ,

Najveći misterij okeana: Šta se skriva na dnu Velike plave rupe?

Izgleda kao prolaz u drugi svijet.

Velika plava rupa okeanski je misterij koji izgleda kao prolaz u drugi svijet.

Udaljena je oko 100 km od Belizea Cityja, najvećeg grada male države na obali Karipskog mora.

Belize graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu. Jedina je zemlja u Srednjoj Americi gdje je službeni jezik engleski. Uz engleski, govori se i kreolski te španjolski.

Velika plava rupa mjeri više od 300 metara u promjeru, a duboka je oko 125 metara. Oblikovala se kao vapnenački špiljski sistem u posljednjem glacijalnom razdoblju kad je razina mora bila znatno niža. Nakon što se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio.

Brojna istraživanja navela u naučnike da počnu istraživati povezanost između rupe i nestanka Maya, jednog od najciviliziranijih indijanskih naroda domorodačke Amerike. Proučavajući naslage rupe i elemente u tragovima zaključuju kako su velike suše potpuno uništile civilizaciju.

Slavni francuski istraživač Jacques Cousteau 1971. godine zabilježio je njenu dubinu i proglasio je jednim od pet najboljih mjesta za ronjenje u čitavom svijetu.

U decembru prije dvije godine ekipa istraživača među kojima je bio i njegov unuk Fabien Cousteau te vlasnik Virgina, milijarder Richard Branson krenula je u ekspediciju kako bi otkrili šta se nalazi na dnu.

Sonar je skenirao cijelu rupu kako bi se mogla napraviti prva 3D karta unutrašnjosti, a rezultat je fantastičan jer se po prvi put mogu vidjeti mineralne formacije i ostali detalji koje sadrži.

Neki od njih još nisu identificirani pa se još uvijek istražuju, a ono što je okupiralo istraživače jest sloj sumporovodika, crnilo u kojem nema kisika niti ikakvog života. Oceanografkinja Erika Bergman izrazila je iznenađenje čistoćom rupe u kojoj su pronašli tek nekoliko komada plastike.

SCHILLING DIGAO SVE NA NOGE: “BiH se neće raspasti, ona je jaka. Susjedi HRVATSKA I SRBIJA MIJEŠAJU SE u unutrašnje stvari BiH”

Nezapamćena tragedija na Jadranu: Utopila se dok je pokušavala iz uzburkanog mora spasiti unuka i supruga