in ,

NAKON ODBIJANJA SASTANKA SA LAVROVOM Republika Srpska je vječna, a svi Srbi će joj u slozi biti vjerni u jačanju i odbrani

Izjava Nenada Nešića, predsjednik DNS-a

Nakon što su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i i Šefik Džaferović odlučili da ne prisustvuju današnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, uslijedile su prve reakcije.

Oglasili su se iz DNS-a s pitanje za Džaferovića i Komšića “zašto su danas bili nedorasli funkcijama koje obavljaju i odbili sastanak sa zvaničnikom jedne od najvećih svjetskih sila Sergejom Lavrovim?”.

“Ruska federacija jedna je od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i BiH kao mala država nema luksuz da je predstavljaju zvaničnici koji odbijaju sastanke sa bilo kojom velikom silom. Svaki od tih sastanaka prilika je da se razgovara o gorućim problemima za sve građane BiH, ekonomiji i investicijama kako bi smanjili nezaposlenost i odlazak ljudi iz ove zemlje. I to treba biti zadatak na kojem smo u BiH svi zajedno. Rusija je jedna od velikih sila koja je učestvovala u Dejtonskoj mirovnoj konferenciji kao i svim inicijativama koje su dovele do okončanja rata u BiH. Nadam se da Džaferović i Komšić ovim potezom ne šalju poruku o svojoj namjeri da ukinu Republiku Srpsku s obzirom da je Rusija jedna od njenih međunarodnih zaštitnica. U tom slučaju treba da znaju da od tog posla nema ništa – Republika Srpska je vječna a svi Srbi će joj u slozi biti vjerni u jačanju i odbrani”, izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Sanjin Sefić bi u petak mogao biti pušten na slobodu zbog manjkavosti pravosuđa

Skopljaković podržao Komšića i Džaferovića: Prvo institucije, pa ćevapi i janjetina