in ,

NAPOKON DOBRE VIJESTI Gorivo u BiH će pojeftiniti, evo i za koliko feninga!

Naftni derivati u našoj zemlji mogli bi pojeftiniti od pet do deset feninga, nakon što su cijene nafte na svjetskom tržištu zabilježile pad od čak 15 posto.

Da bi gorivo uistinu moglo pojeftiniti i kod nas, svjedoči činjenica da je sniženja već bilo i na pumpama u susjedstvu.

I iz Ministarstva trgovine Federacije BiH stižu ohrabrujuće vijesti.

– U protekla dva dana dobili smo oko 50 obrazaca gdje su cijene BMB 95 i dizela 10ppm snižene za pet feninga. Budući da je cijena nafte proteklih sedmica pala na svjetskom tržištu, očekuje se nastavak sniženja cijena u našoj zemlji – kaže Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u ovom ministarstvu.

Ipak, bh. distributerima se ne žuri i pravdaju se kako u zalihama imaju goriva plaćenog po ranijim, skupljim cijenama.

Prema riječima Milenka Boškovića iz Udruženja prometnika naftnih derivata, činjenica je da je došlo do pada cijena nafte na svjetskom tržištu, a neke firme u našoj zemlji su, također, već prijavile niže cijene.

– Ali, na cijenu utječe mnogo faktora. Također, struktura cijena je takva da se polovina od cijene, odnosno više od pola daje na porez. U posljednjih nekoliko sedmica bilo je znakovitih padova cijena prerađene nafte. Realno je da ima prostora za sniženje, ali ne previše. Očekivati je nešto više, ali ne drastično – kaže Bošković.

Bošković ističe da ima informacije da su neke firme već prijavile niže cijene.
– Znam da su išli određeni zahtjevi, ali Udruženje nema ingerencije u formiranju cijena. Tako da je još rano govoriti o konkretnom broju firmi – pojašnjava on.

(Avaz)

MIRELA IZ BIH JE NA VRIJEME NAPUSTILA VUHAN: Opisala je šta se tačno dešava u Kini tokom opasne epidemije!

Ubijeni Sifet Haskić iza sebe ostavio dvojicu sinova, treće dijete na putu…