in ,

NAPOKON SVIJET ZNA ISTINU Nezavisna istraga pokazala ko je zaista ubio Khashoggija!

Saudijski novinar Jamal Khashoggi žrtva je “namjerne, prethodno isplanirane egzekucije”, zaključila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard po završetku prve neovisne istrage o njegovoj smrti.

U dugo očekivanom izvještaju koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvjestiteljica za vansudska ubistva navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo “izvansudsko ubojstvo”, prenosi CNN.
Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s “odmetnutim” saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni advokat priznao da je ubistvo Khashoggija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica ne iznosi zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Callamard tvrdi da postoje “uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu od strane mjerodavnih vlasti” o tome “je li prag kaznene odgovornosti prijeđen”.

Khashoggi je bio “potpuno svjestan moći koju drži princ prijestolonasljednik” i izrazio je strahove o tome što će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.
Saudijska Arabija i dalje inzistira da ni princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Kashoggija. Američki dužnosnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletjelo iz Rijada za Istanbul neposredno prije ubistva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Prema izvještaju, u kojem se navode dokazi dobiveni od turskih i drugih obavještajnih službi, Kashoggi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga.

Otrovala sina, zadavila ga kesom pa pokušala da izvrši samoubistvo…

Nije pušenje: Nećete vjerovati kada saznate šta izaziva rak pluća!