in

“Naš uslov je da budući reis ima dva sjedišta – u Sarajevu i Ljubljani!”

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, pet puta biran na direktnim izborima, danas učestvuje na Samitu gradonačelnika Jugoistočne Evrope u Sarajevu.

U razgovoru za N1 istakao je kako se za vrijeme njegovog mandata situacija za muslimane u glavnom gradu Slovenije promijenila nabolje.

“Prije nego što sam postao gradonačelnik u Ljubljani se spremao referendum protiv (izgradnje) džamije, a mi džamiju ove godine otvaramo s tim što je zadnji dokument na Gradskom savjetu prošao bez ijednog glasa protiv”, kazao je Janković.
Dodao je kako trebamo živjeti zajedno i poštivati različitosti i po tom primjeru Ljubljana je jedan od najboljih gradova u Evropi.

“To je osnovna priča, da živimo zajedno i poštujemo različitosti. Ništa nam ne smije biti problem, ni boja kože, vjera, ni nacionalnost. Tu smo jedan od najboljih primjera, ne samo u regiji, već i u Evropi”, zaključio je gradonačelnik.

Janković je na kraju imao riječi hvale za muftiju dr. Nedžada Grabusa.

“Muftija dr. Nedžad Grabus je mnogo toga uradio na tom zbližavanju ljudi i mi ćemo ga ponuditi, ako ga budu prihvatili, za budućeg reisa pod jednim uslovom – da ima dva sjedišta u Sarajevu i Ljubljani”, kazao je za N1 ljubljanski gradonačelnik.

Čović HRT

Skandalozan nacionalistički ispad – zvjerska provokacija Dragana Čovića: “Tamo gdje nije bilo Herceg-Bosne hrvatski narod nije opstao”

Opasne prijetnje iz RS: Tužit ćemo Federaciju BiH!