in , ,

NASA je objavila informacije za historiju, svi slave: Ovako nešto se nikada ranije nije desilo!

Američka letjelica uspješno je ostvarila kontakt sa asteroidom koji je od Zemlje udaljen masivnih 322 miliona kilometara

NASA-ina letjelica Osiris-Rex uspješno je sletjela na asteroid Bennu. Kako bi joj to uspjelo, morala je izbjegavati stijene veličine zgrada, a blago koje donosi na Zemlju je, bez da okolišamo, hrpa kosmičkog šljunka.

Američka svemirska agencija iza projekta tvrdi da preliminarni podaci pokazuju da je sakupljanje uzorka prošlo po planu te da se letjelica uspješno uzdigla sa Bennuove kamenite površine.

Izazov sakupljanja uzorka bio je veći nego što su naučnici predvidjeli i to prije svega zbog neočekivano stjenovite površine koja, pored manjka dovoljno malih uzoraka, predstavlja prijetnju samoj letjelici. Zahvaljujući dvogodišnjem promatranju udaljenog asateroida, Osiris-Rex je pronašao idealnu lokaciju za sakupljanje uzorka te je misiju obavio uspješno.

‘Ne mogu vjerovati da smo uspjeli’ rekao je voditelj projekta Dante Lauretta sa sveučilišta u Arizoni. ‘Letjelica je doslovno napravila sve što je trebala’.

Administrator NASA-e Jim Bridenstine čestitao je timu rekavši ‘Na putu smo da na Zemlju donesemo najveći uzorak od ere misije Apollo. Ako sve prođe po planu, ovaj će uzorak proučavati nekoliko nadolazećih generacija znanstvenika.’

Pogledajte fotografije: Evo kako izgledaju supruge Džaferovića, Dodika i Komšića, ne vole da se eksponiraju u javnosti!

Potresna objava žene koju je Batko oštetio za 200.000 KM: “Moja porodica je žrtva njegovih malverzacija…”