in ,

NASTAO JE NEOČEKIVANI PREOKRET Ni državljani BiH s hrvatskim pasošem ne mogu u Hrvatsku bez PCR testa

Hrvatska je danas donijela odluku

Državljani BiH koji posjeduju i hrvatski pasoš od sutra više neće moći ulaziti u Hrvatsku bez negativnog PCR testa koji nije stariji od 48 sati. Ipak, postoje i izuzeci, koji su i ranije važili za državljane Bosne i Hercegovine koji nisu imali putovnicu Hrvatske.

Hrvatska je danas donijela odluku kojom se zabranjuje prelaz na graničnim prijelazima, a veže se na evropske regije. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti neki drugi uslov za ulaz u Hrvatsku. Svi ostali trebaju negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

Treba istaći da je trenutno u EU jedina zelena regija otok Fasta u Finskoj.

Što se tiče trećih zemalja, među koje spada BiH, putnici iz njih ne mogu prelaziti preko hrvatske granice, osim u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je posjedovanje negativnog PCR testa, najavio je ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović.

Državljani BiH mogu ući u Hrvatsku, u posebnim slučajevima uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

U tu grupu spadaju: zdravstveni radnici, pogranični radnici, osoblje u prometnom sektoru, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni radnici, putnici u tranzitu, osobe koje putuju radi školovanja, pomorci, osobe koje putuju iz neodgodivih porodičnih razloga, poslovnih razloga ili oni koji imaju privredni interes.

Ukoliko na granicu stignu osobe bez PCR testa, a imaju razlog za ulazak, mogu se testirati po dolasku u RH uz samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza.

Kao i prethodnih mjeseci, svim stranim putnicima koji ispunjavaju uslove ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Iz Granične policije BiH su naveli da su upoznati sa odlukom koja će se primjenjivati do 15. decembra 2020. godine – prenio je Klix.

Teške krađe u mjestu Novo selo: Otuđen laptop, vazdušna puška i teleskop!

VELIKA AKCIJA SIPA-e: Predsjednik SDP-a u Srebrenici fiktivno registrovao Bošnjake u Srbiji da glasaju za Grujičića?!