in ,

Naučnici riješili zagonetku koja ih muči desetljećima: Nećete vjerovati zašto jeleni ne smiju preći granicu Njemačke iz pravca Češke, programirani su kao roboti!

Za vrijeme Hladnog rata, električne ograde su onemogućavale ljudima i životinjama da prelaze češko-njemačku granicu

Nova naučna studija pokazala je da već četvrt stoljeća, jeleni na granici između Češke i bivše Zapadne Njemačke još uvijek ne prelaze granicu. Praćenjem 300 jelena putem GPS-a, istraživači su zaključili da životinje i dalje održavaju stare granice.

Za vrijeme Hladnog rata, električne ograde su onemogućavale ljudima i životinjama da prelaze češko-njemačku granicu čega se jeleni još uvijek pridržavaju.

Čehoslovačka, u kojoj su komunisti preuzeli vlast 1948. godine, imala je tri paralelne elektrificirane ograde, između kojih su patrolirali teško naoružani stražari.

Tzv. “Čelična zavjesa” prikazana je na mapi ispod zelenom bojom. Tu liniju jeleni sada, kao da su robotski programirani, nikako ne prelaze.

Prošlo je više od 25 godina otkako je Čelična zavjesa pala, ali izgleda da jelenima još uvijek niko nije rekao.

Inače, zapaljivi retorički sukobi dvije zemlje i dalje tinjaju, a pitanje sudetskih Nijemaca još uvijek opterećuje odnose Njemačke i Češke.

U toj su državi i dalje na snazi tzv. Benešovi dekreti iz 1945., nazvani po prvom poslijeratnom čehoslovačkom predsjedniku Edvardu Benešu, kojima se etničkim Nijemcima na području Čehoslovačke oduzimaju sva građanska prava, uključujući pravo na imovinu.

Njemačka se nakon rata obvezala da neće podržavati zahtjeve svojih građana za povratom imovine, a dvije su zemlje 1997. potpisale sporazum po kojem njihove odnose ne bi trebali “opterećivati povijesni događaji“.

Predstavnici sudetskih Nijemaca uporno traže od njemačkih političara da pritisnu Češku da ukine sporne Benešove dekrete.

Snalažljivi poljoprivrednik iz BiH priznao koliko novca zarađuje: “Dnevno uzmem više od 1200 KM, a evo i kako! – Uberem 340 kilograma za dan, a otkupna cijena je 3,80 KM. Pa vi računajte!”

(Ilustracija)

Tužilaštvo BiH stiglo u Tešanj po naredbi Suda BiH: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci, DNK analizom utvrđuje se identitet žrtve