in ,

NB: Uhapsite Mladena Grujičića, poništite izbore u Srebrenici i Doboju!

Nezavisni blok pozdravlja odluku Centralne izborne komisije

Nezavisni blok pozdravlja odluku Centralne izborne komisije da na sjednici zakazanoj za četvrtak razmotri poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju, saopćeno je danas iz ove stranke.

Kako su naveli iz NB-a, nadaju se da će veliki broj prijava za neregularnost izbora u Srebrenici koji je kulminirao današnjim hapšenjima nekolicine osumnjičenih za izborne prevare biti dovoljan razlog da se izbori u Srebrenici ponište i zakažu novi, na kojima će se osigurati strožija kontrola izbornog procesa.

Napominju kako ogroman broj prijava ukazuje kako je broj umiješanih u izborne malverzacije u Srebrenici puno veći od tri, koliko je uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e, te kako istraga ne može stati samo na izvršiocima nego mora obuhvatiti naručioce u čiju korist su išle prevare.

“Tu prije svega mislimo na načelnika Srebrenice Mladena Grujičića kao onoga u čiju korist su vršene malverzacije. Pozivamo na Grujičićevo hapšenje jer nije moguće da on lično nije bio umiješan u izborne prevare koje su trebale dovesti do njegovog reizbora,” rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

”Isto tako se nadamo da će biti poništeni i izbori u Doboju kao ultimativni primjer izbornog inženjeringa i ismijavanja demokratskih izbora.

Naglašavamo kako je Nezavisni blok stranka koja se od svog nastanka zalaže za uvođenje elektronskog glasanja, što je više puta tražila preko svojih predstavnika u parlamentarnim tijelima Bosne i Hercegovine”, saopćili su.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv rukovodstva SDP-a u Srebrenici zbog izbornih prevara. Uslijedile su brze reakcije. Predsjedništvo SDP-a BiH hitno je raspustila lokalni odbor ove stranke, a iz partije je isključen predsjednik SDP-a Srebrenica Bego Bektić. SDA je u reakcijama otišla korak dalje, zatražila je ostavku lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Reakcija Elmedina Konakovića na izborne prevare u Srebrenici

AUSTRIJSKI MEDIJI OŠTRO OSUDILI MILORADA DODIKA Spomenute su i Bonske ovlasti!