in ,

NEĆE DOBRO ZAVRŠITI Zloslutno upozorenje: “Počinje dug i krvav rat, svi smo na meti…”

UN-ov izaslanik za Libiju Gasan Salame upozorio je da je bitka za Tripoli “samo početak dugog i krvavog rata”.

Salame je pozvao da se odmah poduzmu koraci da bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bici za glavni grad Tripoli koja traje od početka aprila, prenosi BBC.

Vijeće sigurnosti

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Salame je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje “haosa svih protiv svih ili podjele zemlje”.

– Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolini Tripolija samo je početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava sigurnost libijskih susjeda i šire mediteranskog regiona – rekao je Salame.

Dodao je da sigurnosni vakuum koji je nastao u borbama za Tripoli već iskorištavaju Islamska država i El-Kaida, kao i da se oružje sa strane “sliva od svuda”.

Podgrupa Islamske države u Libiji posljednjih je mjeseci već nekoliko puta izvela napade na jugu zemlje.

– Jasno je kršenje embarga na oružje, što je emitirano i na televiziji, očitom isporukom velikih količina oružja i oklopnih vozila snagama GNA (vojska međunarodno priznate vlada nacionalnog dogovora) u Tripoliju dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja snagama LNA (Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara) – rekao je Salame.

I dok Haftarove snage navodno dobivaju oružje i oklopna vozila od Jordana, Seražove snage ih navodno dobivaju od Turske. Lokalne internet stranice, sklone Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima je snabdjevena Haftarova milicija, prenosi AFP.

Istovremeno, vlada je iz Tripolija objavila fotografije svježih pošiljki turskih oklopnih vozila na Facebooku.
Tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je BBC-ju da ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju. LNA je prošlog mjeseca izvela i zračne napade na opkoljeni Tripoli, javlja BBC. Vladine snage su, također, prošlog mjeseca srušile avion Haftarove vojske.

Nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj vladi nacionalnog dogovora (GNA), s premijerom Fajezom el-Seražom na čelu. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući da razbiju Haftarovu opsadu.

Borbe i dalje traju, bez izglednog pobjednika, ali jedna je stvar jasna – Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prijestonicu i tako, zajedno sa suparničkom vladom u Tobruku, čijim oružanim snagama zapovijeda, preuzme kontrolu nad zemljom i stavi međunarodnu zajednicu pred gotov čin, definitivno se izjalovio.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2.000 je ranjeno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prema podacima UN-a, zbog sukoba i bombardiranja više od 75.000 ljudi raseljeno je iz svojih domova.

Zatvorene su škole, porodice su razdvojene na suprotnim stranama linije borbe te su učestale nestašice struje. Riječ je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog zbacivanja 2011. Oznake haosa na koje UN-ov izaslanik upozorava, već su vidljive.
Napadači su tako prije nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu, tzv. Veliku vještačku rijeku još iz vremena Moamera Gadafija, i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva miliona stanovnika.

GNA je za to optužila grupu koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su iz LNA odbacili tvrdeći da je ta grupa nezavisna. Snabdijevanje vodom za Tripoli i okolinu u međuvremenu je obnovljeno, javlja ”Guardian”, a UN je saopćio da se radi o mogućem ratnom zločinu.

NEZAPAMĆEN SKANDAL O KOJEM BRUJI NOGOMETNI SVIJET: Zbog namještanja utakmica uhapšeno 11 igrača, zbog ovoga im prijeti doživotna zabrana i 6 godina zatvora!

DODIKOV PROTEST “Gotovo je, ne mogu je ovo više! ODLAZIM!”