Necenzurirana biblioteka: Pročitajte zabranjene članke ušutkanih novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije

Zabava

Kako bi obilježili Svjetski dan borbe protiv cenzure na internetu, 12. marta, na jednom od servera online videoigre otvorenog koda, Minecraft, otvorena je fantastična nova arhiva pod imenom Necenzurirana biblioteka. Pikselizirana građevina je prava virtualna biblioteka unutar Minecrafta stvorena za arhiviranje novinskih članaka iz zemalja u kojima ne postoji potpuna sloboda štampe ili selektivna cenzura uskraćuje pristup određenim člancima, a Minecraft nije blokiran u tim zemljama.

Projekt je ideja Reportera bez granica, nevladine organizacije posvećene zagovaranju slobode štampe i medija na globalnom nivou i BlockWorksa, kolektiva umjetnika i dizajnera koji su stvaranje složenih scena u Minecraftu uspjeli pretvoriti u posao. Digitalna biblioteka izgrađena je s više od 12,5 miliona blokova, a 24 graditelja iz 16 različitih zemalja gradili su je u 250 sati. Na policama se nalaze zabranjeni članci koje je napisalo pet novinara iz Rusije, Meksika, Egipta, Vijetnama i Saudijske Arabije.

Svaka zemlja zauzima jedno krilo biblioteke koje je ispunjeno skulpturama koje simboliziraju kampanje protiv cenzure iz te zemlje. U meksičkom krilu, naprimjer, knjige okružuju malo groblje u sredini. Spomenici predstavljaju nezavisne novinare ubijene zbog pisanja osjetljivih političkih priča ili istrage organiziranog kriminala u kartelima. Saudijska Arabija ne dopušta nezavisno novinarstvo, pa njeno krilo krasi kavez koji simbolizira uhapšene i vrlo vjerovatno mučene novinare.

Da biste prošetali bibliotekom, trebat će vam verzija 1.14.4 Java izdanja Minecrafta. Nakon što ju instalirate, otvorite multiplayer meni i unesite “visit.uncensoredlibrary.com” kao IP poslužitelja. Kopiju biblioteke možete skinuti i istraživati sami.

– Mladi ljudi su prisiljeni odrastati u sistemima u kojima je njihovo mišljenje snažno manipulirano vladinim dezinformacijskim kampanjama – navode tvorci iz studija Mojang na minecraft.com.

Najodanija publika ujedno je i glavna meta projekta. Čak iako Minecraft YouTuberi, mahom tinejdžeri, nisu naročito zainteresirani za čitanje ili podupiranje aktivizma, na ovaj način se barem mogu plasirati dobre ideje.

Leave your vote