Nedvosmislena reakcija stigla iz Ljubljane: “Milorad Dodik nije smio otići u Crnu Goru, jer se boji smjene, a tobože štiti interese RS”

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana doc. dr. sci. Zijad Bećirović analizirao je posljednja dešavanja u Crnoj Gori vezano za ustoličenje Joanikija na Cetinju, odnosu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema zemljama regije, te blokadama koje provodi član Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Bećirović ističe da je Crna Gora članica NATO-a, te da nema potrebe pokazivati posebnu zabrinutost za Crnom Gorom iz Bosne i Hercegovine, koja nije članica najjačeg vojno-sigurnosnog saveza na svijetu.

– Ne sjećam se da su ikada tokom ratnih dešavanja u BiH (1992-1995), a i kasnije Milo Đukanović i njegov režim stali na stranu odbrane Bosne i Hercegovine. Nažalost, dešavalo se suprotno. Zbog toga je važno da sve te snage iz BiH, koji su svoje aktivnosti usmjerile prema podršci, prije svega, Milu Đukanoviću usmjere ka BiH i njenom putu u EU i NATO. Vidjeli ste da Milorad Dodik nije smio otići u Crnu Goru, jer se boji smjene, a tobože štiti interese Republike Srpske.

Niti Bosna i Hercegovina može šta pomoći Crnoj Gori, a niti Crna Gora bilo šta pomaže BiH. Kada BiH uđe u NATO onda će oni koji planiraju destabilizaciju BiH morati razmišljati da je destabilizacija BiH i njihova destabilizacija – naglašava Bećirović za Faktor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, samo nekoliko minuta nakon ustoličenja, gostovao je na TV Prva, i slao poruke kako su Srbi ugroženi, kako im se krše osnovna ljudska prava, kako već 30 godina se atakuje na Srbiju. Pitali smo Bećirovića, stoji li Vučić direktno iza haosa na Cetinju, te ako stoji ko je još sve uz njega i ko mu daje vjetar u leđa?

– Aleksandar Vučić govori ono što se od njega i očekuje u Srbiji. Sviđalo se to nekome ili ne, jer takva je politička klima u Srbiji od devedesetih godina prošlog vijeka. Općepoznata činjenica je, da je postojala diskriminacija prema Srbima u Crnoj Gori od strane Đukanovićevog režima. On je stvarao taj konflikt sa dijelom tog stanovništva i tako ga radikalizirao. Na sistemu podjela je gradio i održavao svoju vlast. Pa i Bošnjake je podijelio u tri etničke zajednice: Bošnjake, Muslimane i Crnogorce muslimanske vjeroispovijesti. Ovdje imamo sukob dva nacionalizma, srpskog i crnogorskog, koji odgovara i jednima i drugima i prema konceptu kulturne odbrane to će ojačati obje zajednice.

Jačaju i Vučić i Đukanović. E sada kakav je interes pojedinaca iz Bosne i Hercegovine u svemu tome je druga priča. Animozitet prema Đukanoviću tog dijela stanovništva bio je izražen i prije dolaska Vučića na vlast. Iz svega je vidljivo da je u dešavanja u Crnoj Gori najviše involvirana Rusija – to i ne skrivaju njeni zvaničnici – pojašnjava Bećirović, dodajući:

– Sasvim sigurno mora doći do demontaže 30-godišnjeg režima, prije ili kasnije. Inače neće biti napretka u toj zemlji. Najbolji primjer je Sjeverna Makedonija gdje se premijer Zoran Zaev još uvijek suočava sa ostacima režima Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE). Bez demontaže režima i stvaranja demokratskog ambijenta i društva Crnoj Gori prijeti da postane propala država. Crna Gora je u NATO-u, a Srbija i Rusija moraju itekako znati i znaju da bi NATO reagirao za bilo kakvo djelovanje protiv njega.

Bećirović smatra da bi ustoličenje mitropolita Crnogorsko-Primorskog Joanikija bilo i bez Dritana Abazovića.

– Ali ne bi bilo rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu bez njega. Sadašnjom Vladom Crne Gore nisu zadovoljni ni zvanični Beograd, ni Milo Đukanović. Mislim, da ipak Vlada vodi neku svoju politiku uz podršku međunarodnog faktora.

Inače bi već Demokratski front sa Demokratskom partijom socijalista izglasao nepovjerenje ovoj vladi, ali ne smije zbog međunarodnog faktora. Aktuelna vlada ne smije se poigravati sa članstvom u NATO i pitanjem Kosova. Pojedini članovi vlade ne skrivaju bliskost sa SPC-om – kaže Bećirović.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, i blokadama koje provodi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Bećirović kaže kako Dodik spašava sebe i da je to poznato i zvaničnom Beogradu.

– Dodik je u Beogradu izgradio neku svoju strukturu ljudi, kojom želi ugroziti i samog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Politička scena u Beogradu je vrlo kompleksna i ne može se gledati samo kroz ili preko jednog čovjeka – predsjednika Vučića.

Blokade Milorada Dodika su stvar njegove nemoći, jer se mislio politički “prošetati” Sarajevom kao član Predsjedništva BiH. Ustvari on je u startu zablokiran, a ne BiH – zaključuje Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.