in ,

Nekoliko pripadnika mafije pušteni iz talijanskih zatvora zbog koronavirusa

Zbog uvođenja novih regulacija tijekom epidemije koronavirusa iz talijanskih zatvora pušteno je nekoliko mafijaških bossova, javlja CNN.

Francesco Bonura, utjecajni boss sicilijanske Cose Nostre, Vincenzo Iannazzo, član Ndranghete te Pasquale Zagaria, član klana Casalesi premješteni su u kućni pritvor, kako je rekao Federico Cafiero De Raho, talijanski tužitelj zadužen za mafiju. Naime, talijanska vlada je u sklopu mjera sprečavanja širenja koronavirusa donijela odluku o stavljanju u kućni pritvor zatvorenika kojima je ostalo 18 i manje mjeseci izdržavanja kazne.

Trojica mafijaških bossova bila pod posebnim nadzorom u zatvoru

Cafiero De Raho je rekao kako su ova trojica bila stavljena pod posebni nadzor kako bi se izbjeglo da kontaktiraju s vanjskim svijetom zbog njihove uloge u mafijaškim organizacijama.

“No sad kad su poslani kod kuće, ove mjere se očito više neće moći provoditi”, rekao je De Raho.

Bonura je osuđen na 23 godine zatvora zbog optužbi vezanih za njegovu ulogu u mafijaškoj organizaciji te je služio zadnjih devet mjeseci. Iannazzo je 2018. godine osuđen na više od 14 godina zatvora, a poznat je kao vođa klana u gradu Lamezia Terme. Zagaria je uhićen 2007. godine te je osuđen na 20 godina zatvora kao član mafijaške organizacije i financijski mozak klana Calesi.

Salvini: Ovo je ludost

Puštanje mafijaških bossova na slobodu dočekano je s kritikama u Italiji.

“Ovo je ludost. I predstavlja nedostatak poštovanja prema ljudima, sucima, novinarima i policajcima žrtvama mafije”, rekao je Matteo Salvini, vođa talijanske opozicijske stranke Liga.

Ministar pravosuđa Alfonso Bonafede rekao je kako su odluke o puštanju mafijaških vođa donijeli autonomno i nezavisno suci, no vlasti sada razmatraju da se odluku o konačnom puštanju donese u suradnji s antimafijaškim odjelom.

U krizna vremena

“U kriznim vremenima mafijaške organizacije mogu se još dublje uvući u ekonomski život, posebno podupirući ili čak pokrećući poslove s financijskim poteškoćama koji nisu mogli dobiti pomoć od javnih sredstava te su primorani okrenuti se alternativnim oblicima kreditiranja, odnosno kriminalnih organizacija”, rekao je De Raho.

Prema ministarstvu pravosuđa, broj zatvorenika u Italiji je pao za 6500 od 29. februara.

Haris Džinović se okušao u drugim vodama: Kafana mi je propala jer sam pio na svoj račun

Otkriveni detalji nesreće u kojoj je povrijeđen Fahrudin Solak