in , ,

Nepoznata osoba pucala u munaru Aladža džamije u Foči

Obnovljena je i svečano otvorena u maju 2019. godine

Foča, BiH - 02. mart 2019: Aladža džamija, fočanska ljepotica, kako je mnogi nazivaju, ponovo je tu, uzdigla se iznad grada i ponovno krasi cijeli taj kraj kao i stoljećima prije te 1992. godine kada je minirana i srušena do temelja. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Pripadnici Policijske uprave Foča vrše uviđaj nakon što je fočanskoj policiji prijavljen napad na Aladža džamiju.

“Pripadnici Centra javne bezbjednosti (CJB) Foča jutros su obavili uviđaj u kompleksu Aladža džamije u Foči, nakon što je, za sada, nepoznata osoba pucnjem iz vatrenog oružja pogodila minaret tog vjerskog i kulturno-historijskog spomenika”, piše Fena.

Slučaj su policiji prijavili bošnjački povratnici koji su preksinoć čuli pucnjeve, a potom uočili oštećenja na džamiji, jer su komadi betona otpali sa munare.

U Foču je jutros stigao i goraždanski muftija Remzija Pitić, a za detaljnije informacije sačekat će se okončanje istrage.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. stoljeća i jedna je od najstariji u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Obnovljena je i svečano otvorena u maju 2019. godine.

Izvor: Fena

Skandalozne uvrede sa Marakane za Zlatana Ibrahimovića

Vojin Mijatović otvoreno u studiju: “Koliko imam informacije, Izetbegović je već dogovorio Izborni zakon sa Čovićem”