in

Neviđen uspjeh firme u Tešnju: Rekord Balkana postavljen

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka.

Nakon prve bosanskohercegovačke CNC mašine u Jelah-Polju kod Tešnja, napravljen je još jedan pametni uređaj, koji će se koristiti u njemačkoj automobilskoj industriji. Ova CNC mašina, odnosno šestoosna glodalica, ujedno je i najveća koja je do sada proizvedena na Balkanu. Najveća vrijednost ovog projekta je ipak to što je u potpunosti plod bosanskohercegovačke pameti.

Šestoosna glodalica, odnosno CNC mašina koja je proizvedena u Jelah-Polju kod Tešnja, zasigurno je najveći uspjeh bosanskohercegovačke pameti do sada. Ova mašina ima više od milion dijelova koji su, da uspjeh bude još i veći, tokom prethodnih šest mjeseci i proizvedeni u našoj zemlji, javlja BHRT.

“U ovoj mašini su četiri mašine. Imamo nanosnu rampu, dovoznu rampu, odvoznu rampu, glodanje i izlaznu rampu”, kaže Muhamed Husaković, “Prokasa-Fišer”, Tešanj.

“Svakih 50 sekundi mora izaći jedan potpuno urađen komad, s tim da je automatsko dostavljanje i izlaz komada, tako da operater koji radi, i njemu je olakšan posao”, ističe inžinjer elektrotehnike Enver Durić.

Vrijednost prve bosanskohercegovačke šestoosne glodalice je gotovo dva miliona maraka. Njeni konstruktori posebno ističu da je ona napravljena za potrebe njemačke autoindustrije te da i zbog toga ima veliki značaj za privredni i naročito razvoj IT sektora u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je pokazatelj da BiH može svojim vlastitim snagama, svojim umijećem, svojim ljudskim resursima, može puno uz saradnju i kompletan ambijent”, naglašava Hadžib Salkić, ekspert za razvoj informacionih tehnologija.

Veliki značaj ovog projekta je i to što je njegova prezentacija pokrenula i edukativne programe za rad na CNC mašinama. Budući konstruktori ovako će imati priliku za praktičnu obuku i dobijanje “IT solution” certifikata, koji im je neophodan ukoliko žele napredovati, ali i usavršavati svoja znanja u sektoru informacionih tehnologija.

Oglasila se Angela Merkel i iznijela jako loše prognoze

HAOS U BOLNICI Izudarao kolegu ljekara, jer nije htio da liječi “preko veze”