in

Nevjerovatna priča o prvom serijskom ubici: Ubijao samo zato jer mu se to sviđalo!

S obzirom na to da je bio princ, veliki znak pitanja stoji pored toga zbog čega bi mu uopće bilo potrebno da pljačka.

Kada zaronimo u duboku rijeku historije, pronaći ćemo mnogo krvavih obračuna, ubistava i previranja. Međutim, za mnoge stvari se postavlja čuveno pitanje – ko je bio prvi. Ovo je bio prvi serijski ubica, ili je bar tako ostao upisan.

Liu Pengli živio je u Kini, u 2. vijeku prije nove ere. Poticao je iz dinastije Han, a postao je princ od Džidonga, na sjeveroistoku Kine, za vrijeme vladavine svog strica, cara Džinga od Hana. U njegovim pohodima često su ga pratili sluge i robovi, a obično je pustošio domove pod maskom pljačkanja.

S obzirom na to da je bio princ, veliki znak pitanja stoji pored toga zbog čega bi mu uopće bilo potrebno da pljačka. Odgovor je, zapravo, jednostavan – Liu Pengli ubijao je ljude samo zato što mu se to sviđalo.

Vladavina njegovog terora trajala je od 144. do 116. godine prije nove ere, a historičar Sima Ćan napisao je da su se stanovnici okolnih mjesta toliko plašili, da ne bi izlazili iz kuće kada Sunce zađe.

Na kraju, sin jedne od žrtava optužio je Penglija za ubistvo, i on je proglašen krivim za više od 100 ovakvih zločina. Sudilo mu se, i mada su zvaničnici željeli da bude pogubljen, car Džing nije želeo da osudi svog bratanca na smrt.

Umjesto toga, Pengliju su oduzeti svi činovi i sva vlast koje je imao. Izgubio je i zemlju, a protjeran je u Šangjong, gdje je živio kao običan građanin.

Vanzemaljci, NLO i teorije zavjere: Šta krije misteriozna “Oblast 51”?

Šokantna tajna čuvana 100 godina: Šta su radili s leševima s Titanika?