in ,

Nevjerovatno: Kuharska reprezentacija Republike Srpske odvojila se od reprezentacije BiH

Zastava BiH
Zastava BiH

Nakon niza žestokih reakcija i pritiska pod kojim je fudbalski tim Republike Srpske uklonjen s liste ekipa koje će igrati na uglednom Gothia Cupu u Gotebergu, u redakciju portala BHDijaspora.net stigla je još jedna nevjerovatna informacija.

Kako žive Bosanci i Hercegovci u SAD: Domovino nedostaješ…

Naime, kako smo saznali iz nekoliko izvora koji su dobro obaviješteni o dešavanjima u bh. dijaspori, od matične kuharske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odvojili su se kuhari iz Republike Srpske i formirali svoj tim.

Taj tim sada svijetom potuje i takmiči se pod zastavom entiteta Republika Srpska predstavljajući je kao državu. Naši izvori navode da Udruženje kuhara u BiH osnovano 2007. godine i punopravni je član WACS-a (Svjetske kuharske organizacije). U organizaciji su imali kuhare iz svih dijelova BiH i svih nacionalnosti: iz Sarajeva, Banjaluke, Tuzle i drugih krajeva.

”Organizirane su edukacione radionice, posjeta Kongresa i kuharska takmičenja u regionu… Jedna stvarno lijepa priča imamo uz brojna sjajna druženja. Na takmičenjima su ipak za našu zemlju i Udruženje uzimali medalje kuhari iz Banjaluke i nije im smetalo nositi uniforme sa BiH zastavom.. Međutim, od prije 3-4 godine kada “se pročulo” da su uspješni, vlasti iz RS pretpostavljamo su im postali sponzori i organizovali su svoje “Udruženje kuhara RS”, ali im je stavljeno do znanja da sve internacionalne aktivnosti trebaju da idu preko Udruženja kuhara BIH kao krovne organizacije”, navode izvori BHDijaspora.net.

Šta se onda dogodilo?

”Smanjili su kontakt sa Udruženjem BiH i počeli su gostovati po takmičenjima i televizijama sa uniformama sa srpskom zastavom i predstavljajući svoju “drzavu RS”. Čak je i Predrag Tošić iz Banjaluke položio kurs za sudiju na takmičenjima i dobio certifikat od Svjetske kuharske organizacije mada ništa nije išlo preko krovnog BiH udruženja. Prije su objavljivali slike sa BiH uniformama za naše medije, a za banjalučke sa RS obilježjima i neki dan u Moskvi se zahvaljuju državi RS i njenom predsjedniku Dodiku”, kaže izvor koji nije želio da mu otkrijemo identitet dok od kuhara iz RS-a nismo uspjeli dobiti nikakav komentar o ovim događajima.

Na kraju, treba naglasiti da se bosanskohercegovački iseljenici u Švedskoj već godinama zajedničkim radom probijaju kroz život ne praveći razlike po nacionalnim šablonima. Događaji poput ovog ili onog od prije nekoliko dana i pokušaja nastupa Republike Srpske na Gothia Cupu, bez sumnje dolaze iz političkih centara moći i ne trebaju na terenu predstavljati baš ništa. Ljudima je živjeti zajedno. Politika ih nikada neće uspjeti razdvojiti. Ljudskost i međusobno uvažavanje jači su od svih podjela ili pokušaja podjela.

Volite fudbal, a živite u dijaspori: Ovo je prilika za vas!

Njemačka

Njemačka: U aprilu azil zatražilo 11.952 osobe

Spektakularan teferič održan u Berlinu, pogledajte kako je bilo