in ,

NEVJEROVATNO OTKRIĆE U SRBIJI Duboko ispod zemlje pronašli artifekt star 8.000 godina

Protopismo staro oko 8.000 godina, sistem crtica, linija i tačkica urezanih u kamen, otkriveno je na figurinama trudnica u raznim fazama trudnoće, ženskih i muških polnih organa, na arheološkom lokalitetu Belica kod Jagodine.

Naučnici kažu da se one mogu tumačiti na više načina, kao medicinski kalendar kojim su zabilježeni ciklusi plodnosti, ali i kao prikaz fizioloških procesa. Do otkrića je neočekivano došao arheolog prof. Milorad Stojić koji je godinama istraživao Belicu.
On kaže da je povećavajući fotografije figurina uočio pfrapantne minijaturne zapise, zareze i udubljenja. Stojić objašnjava da pošto su figurine pronađene u jami povezanoj s kultom zimske kratkodnevice postoji vjerovatnoća da zapisi izražavaju neke vremenske intervale, piše Telegraf.

Prvi tragovi prahistorijskog naselja na lokalitetu Belice uočeni su još sedamdesetih godina prošlog vijeka, a u žizu pažnje je došlo 2002. godine.

Konačnu riječ dalo je nedavno istraživanje njemačkih arheologa opremljenih georadarima. Oni su otkrili monumentalne kultne objekte u obliku kruga prečnika 75 metara, jednakokrakog trougla i spirale.

Tim istraživanjima utvrđeno je da je Belica najstarije i najmonumentalnije kultno astronomsko sjedište u Evropi.

Svetilšte je napravljeno prije oko 8.000 godina, a figurine su bile pohranjene u jamu na obodu kružnog hrama.

Koga to imitira sin Miralema Pjanića?

JEZIVE SCENE IZ VIŠEGRADA Pogledajte četničko orgijanje koje je van svake pameti