in

NEZAPAMĆEN SKANDAL Policija zbog užasnog razloga istjerivala vjernike iz džamija (VIDEO)

Marokanski džemat ”El-adl vel-ihsan” objavio je da su snage Ministarstva sigurnosti prisilno spriječile organiziranje i’tikafa u 12 džamija u gradovima istočnog Maroka odmah nakon teravih-namaza u utorak navečer. Predstavnici ovog džemata ističu kako je ova odluka iznenadila klanjače koji su zbog toga organizirali brojna protestna okupljanja i bdijenja pred džamijama.

Grupa džematlija je na službenoj internetskoj stranici spomentog džemata objavila kako su sigurnosne snage izvršile upad u 12 džamija u gradovima: Oujdi, Berkane, Taourirtu, Zayu, Ahfiru i Medagu koristeći silu kako bi istjerali vjernike koji su željeli organizirati i’tikaf u tim džamijama.

Članovi ovog džemata smatraju da ovaj opasni korak utječe na duhovni mir Marokanaca, jer odražava namjeru vlasti da spriječi i’tikaf i da zatvori džamije.

Stoga su vjernici osudili ovaj atak na Allahove propise od strane marokanske vlade i vandalski čin koji je u suprotnosti sa svim ljudskim pravima i zakonskim odredbama.

Član političkog kruga džemata ”El-adl vel-ihsan”, Hasan Benadžih, objasnio je da je i’tikaf sunnet u islamu i nema nikakve veze sa određenom skupinom. On je rekao da se vlast drznula da zabrani muslimanima jedan od važnih obreda u toku ramazana. I umjesto da omogući i pruži neophodnu ramazansku atmosferu, a ne samo da dozvoli vršenje obreda, marokanska vlada radi sasvim suprotno, zabranjuje vjerske obrede i zatvara džamije.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=61v8ZKtr4kU?feature=oembed]

Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama: Novo pravilo odnosi se i na nastavnike

Francuska zabranjuje mobitele u osnovnim školama: Novo pravilo odnosi se i na nastavnike

Sinanovi fanovi su Srbi sa dna kace: Sakićeva smrt ovom je čovjeku donijela mnogo problema