in ,

Nezapamćen slučaj korupcije: Kanadski premijer uhvaćen na djelu, evo šta ga čeka nakon skandala

Kanadski premijer Justin Trudeau, poznat po svojim društveno liberalnim stavovima i imidžu, našao se usred velikog korupcijskog skandala.

Afera se vrti oko velike kanadske građevinsko-inženjerske firme “SNC-Lavalin” kojoj prijeti podizanje optužnice zbog prevare i podmićivanja libijskih dužnosnika za vrijeme vladavine Moamera Gadafija.
Zašto je Trudeau u nevolji?

Sada su u javnost izišle optužbe da su neki od Trudeauovih najbližih savjetnika vršili pritisak na bivšu ministricu pravosuđa i državnu odvjetnicu (u Kanadi i SAD to je jedinstvena funkcija) Jody Wilson-Raybould da spriječi procesuiranje “SNC-Lavalina”, piše The Guardian.

Wilson-Raybould je sama otkrila da je od vladinih dužnosnika primala “prikrivene prijetnje” i bila pod pritiskom da se pobrine da spomenuta firma ne završi na sudu zbog optužbi za korupciju. Gerald Butts, vjerovatno najbliži Trudeauov savjetnik, u međuvremenu je bio prisiljen dati ostavku zbog ovog neprimjerenog pritiska na Wilson-Raybould, koja je također dala ostavku.

Prema anketama, ova je afera ozbiljno naštetila vladajućoj Liberalnoj stranci, što je za nju posebno zabrinjavajuće budući da će Kanada u oktobru imati parlamentarne izbore.

Za šta je tačno firma optužena?

“SNC-Lavalin” je optužen da je platio čak 48 miliona kanadskih dolara (32 miliona eura) članovima Gadafijeve porodice kako bi osigurao unosne građevinske ugovore u Libiji. Mito je navodno isplaćeno u razdoblju od 2001. do 2011. Ako firma bude proglašena krivom, bit će joj zabranjeno učestvovati na tenderima na nivou savezne vlasti u Kanadi u razdoblju od deset godina. “SNC-Lavalin” ima gotovo 50.000 zaposlenika širom svijeta, od toga 3400 u Kjubeku, zbog čega su Trudeaovi liberali navodno strahovali da će ih glasači kazniti ako se firma nađe u ozbiljnim problemima.

Uprava “SNC-Lavalina” lobirala je za takozvani sporazum o odloženom sudskom progonu, što u principu znači da bi im bilo dozvoljeno platiti novčanu kaznu umjesto sudskog progona. To bi značilo i da bi se izvukli bez zabrane učestvovati na državnim tenderima. No državno tužilaštvo ipak je odlučilo odvesti cijelu stvar na sud.

I upravo tu leži suština skandala koji je opasno uzdrmao Trudeaua: njega, njegove savjetnike i njegovog ministra finansija optužuju, zasad neformalno, da su pokušavali natjerati ministricu pravosuđa da intervenira i natjera tužioce da prihvate vansudsku nagodbu kojom bi se “SNC-Lavalin” izvukao. Wilson-Raybould je odbila pritisak i prihvatila mišljenje svog pravnog tima da o optužbi za korupciju dotične firme odluči sud.

Šta kaže bivša ministrica pravosuđa?

U dramatičnom svjedočenju pred parlamentarnim odborom za pravosuđe Wilson-Raybould je detaljno opisala “konzistentne i uporne” napore da je se privoli da se predomisli oko “SNC-Lavalina”. Istaknula je da se pritisak pojačavao uprkos njenom insistiranju na tome da neće popustiti, a uključivao je i “prikrivene prijetnje” da će se sukobiti sa samim premijerom. Ipak, naglasila je kako ne misli da je njihov pritisak ilegalan jer joj nisu direktno naredili da traži nagodbu. Članovi vlade i njihovi pomoćnici su ovaj zahtjev opravdavali zabrinutošću zbog gubitka radnih mjesta u Kanadi, ali i političke štete za liberale.

Wilson-Raybould je u svjedočenju konstatirala da bi bilo neprimjereno da donosi odluke na temelju “stranačkih političkih interesa”, a otkrila je da je i Trudeau osobno lobirao za cijelu stvar, i to do tačke da ga je morala upozoriti da to što traži od nje nije primjereno.

Trudeau, zanimljivo, nije porekao da su on i njegov tim razgovarali s bivšom ministricom. No on tvrdi da su svi njihovi razgovori bili u granicama propisa. U četvrtak je ponovio da je njegov posao kao premijera brinuti se za radna mjesta svih Kanađana. Lider opozicije Andrew Scheer pozvao ga je da podnese ostavku, što je Trueau odbio. Drugi politički lideri zatražili su dodatnu istragu državnog povjerenika za etiku, koji je u međuvremenu i pokrenuo istragu.

Trudeauov savjetnik Butts i zamjenik premijera Michael Wernick, kao i drugi dužnosnici umiješani u skandal, najavili su da će također svjedočiti pred odborom za pravosuđe i iznijeti svoju stranu priče. Obojica također tvrde da nisu učinili ništa krivo. U međuvremenu je Trudeauovu stranu zauzela i ministrica vanjskih poslova Chrystice Freeland koja je kazala da je “100 posto sigurna da premijer ne bi nikada primijenio neprimjeren pritisak”.

No dužnosnik Liberalne stranke, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da u stranci vlada “velika zabrinutost bez presedana”.

VEOMA OPASNA ZA ZDRAVLJE Ovu hranu jedete svaki dan, a ne znate da uništava mozak

RIJEČI ZBOG KOJIH ĆETE PUSTITI SUZU Ovako je Šaban Šaulić govorio o svojoj velikoj ljubavi